STIŽE MOĆAN HLADAN VAL S ARKTIKA: / Hrvatskoj prijete ozbiljne grmljavinske oluje i siloviti pljuskovi, moguć je čak i snijeg!

Image
Foto: Marko Dimic/Davorin Visnjic/Marin Tironi/PIXSELL

S Arktika prema Europi kreće 'snažni nalet' iznimno hladne fronte zbog čega bi temperatura trebala biti i do 10 °C ispod prosjeka za ovo razdoblje

1.10.2019.
18:30
Marko Dimic/Davorin Visnjic/Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

"Ozbiljne grmljavinske oluje, pljuskovi na sjeveru i srednjem Sredozemlju, na jadranskoj regiji" očekuju se u srijedu, upozorio je u utorak meteorološki servis Severe Weather Europe te potvrdio na Twitteru kako još uvijek vrijedi prognoza prema kojoj s Arktika prema Europi kreće "snažni nalet" iznimno hladne fronte.

Ta polarna zračna masa će u velikim dijelovima Europe i Sredozemlja us sljedećih 72-96 sati donijeti veliki pad temperature, tako da će biti i do 10 °C ispod prosjeka za ovo razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevolje od kraja srijede

Promjenu vremena najavio je i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula koji je upozorio da bi nekima mogle uslijediti nevolje. I to najprije - ponegdje već do kraja srijede - zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu. Ipak, već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima, slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju.

Oblačnije uz kišu poslijepodne u srijedu

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. U istočnoj će Hrvatskoj još i u srijedu prijepodne prevladavati sunčano, a poslijepodne će biti sve oblačnije, uz kišu najprije u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Bit će vrlo toplo, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do čak 27 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, ali i dalje iznadprosječno visoka. Tijekom dana sve više oblaka uz koje će poslijepodne kiša biti česta, a navečer i u noći na četvrtak mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Jugozapadnjak će navečer zamijeniti sjeveroistočnjak, s kojim će doći hladniji zrak.

U gorju i na sjevernom Jadranu još oblačnije, uz kišu ponegdje već ujutro, a najintenzivnija će biti od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro. Lokalno je moguće i nevrijeme. Uz umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak i dalje iznadprosječno toplo. Podjednako, pa i još toplije u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Velika je vjerojatnost i mjestimičnih nevera, koje će dodatno uzburkati umjereno valovito i valovito more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na jugu Hrvatske će umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C.

Hladniji četvrtak

Na kopnu u četvrtak razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatni slab mraz. U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu bura, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Upozorenja Meteoalarma

Osim za područje istočne Hrvatske, Meteoalarm je za srijedu izdao upozorenja. Za područje Zagreba, Karlovca, Gospića, Knina, Dalmacije i Dubrovnika izdano je žuto upozorenje. Mogući su pljuskovi s grmljavinom, praćeni prolazno pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom. Treba biti na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena te posebno pripaziti u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za područje Rijeke i Istre izdano je narančasto upozorenje. Moguća je obilna kiša te lokalna grmljavniska nevremena, pa treba biti spreman zaštititi sebe i svoju imovinu.

Image
Foto: Meteoalarm

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo