BURA, PLJUSKOVI I GRMLJAVINA / Stiže novo pogoršanje vremena za vikend; Meteorolozi upozoravaju: 'Promjena će biti znatnija!'

Od sredine dana barem djelomice sunčano, većinom u gorju te u unutrašnjosti Istre mjestimice uz mogućnost za lokalne pljuskove

26.5.2022.
9:01
VOYO logo

Nevrijeme je u srijedu navečer poharalo dio unutrašnjosti i za sobom ostavilo veliku materijalnu štetu, no danas je stanje mirnije.

Na Jadranu će biti većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti u prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno, samo mjestimice u sjevernim predjelima uz poneku kap kiše, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvom dijelu četvrtka u središnjoj Hrvatskoj umjereno do znatno oblačno, a poslijepodne više sunčana vremena. Najniža jutarnja temperatura podjednaka kao u srijedu, a najviša dnevna niža - bit će od 24 do 27 °C", najavio je za HRT Tomislav Kozarić.

"U petak u unutrašnjosti sunčanije i prolazno toplije. Navečer mjestimice pljuskovi prije zamjetne promjene vremena za vikend. Naime, u subotu nedjelju bit će većinom oblačno, povremeno s kišom, te izraženim osvježenjem, a zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu djelomice sunčano, osobito u petak, a u subotu uglavnom navečer lokalni pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeveru. Tijekom oblačnije nedjelje bit će ih osobito u Dalmaciji, ponegdje vjerojatno i izraženiji. U subotu će duž većeg dijela obale zapuhat umjerena i jaka bura uz pad temperature, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

Image
DRAMATIČNA SNIMKA /

Zastrašujuća pijavica pored Siska šokirala građane: 'Nakon poplava i potresa, sada i ovo'

Image
DRAMATIČNA SNIMKA /

Zastrašujuća pijavica pored Siska šokirala građane: 'Nakon poplava i potresa, sada i ovo'

Mogućnost pljuskova na brojnim područjima

Od sredine dana barem djelomice sunčano, većinom u gorju te u unutrašnjosti Istre mjestimice uz mogućnost za lokalne pljuskove. Vjetar uglavnom slab, prijepodne ponegdje umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana slaba i umjerena, podno Velebita i jaka bura, samo rijetko s olujnim udarima, a drugdje slabo i umjereno jugo, od sredine dana uz obalu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 25 do 30 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, ali u Gorskom kotaru te osobito Lici može uz pojačan razvoj oblaka biti još kratkotrajnih pljuskova, ali rijetko. Vjetar većinom slab, a temperatura slična ili malo niža, bit će između 26 i 28 °C", najavio je meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Prijepodne će puhati umjereno jugo uz umjereno valovito more, a poslijepodne mirnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura, pljuskovi i grmljavina za vikend

"Petak ponovno donosi mogućnost jačih vremenskih neprilika, osobito prema kraju dana, kad će nam se približiti nova fronta. Lokalno u unutrašnjosti u večernjim i noćnim satima može biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, koje može pratiti i pojava tuče", najavila je meteorologinja N1 Tea Blažević.

Pritom će i osjetno osvježiti na kopnu, prolazno s temperaturom ispod 20 °C što je i ispod prosjeka za doba godine. No, u novom tjednu opet sve više sunca, ubrzo i topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju, a osobito u Dalmaciji, mogući su lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Na moru će zapuhati i bura koja će donijeti probleme u prometu.

HAK: Kolnici danas mokri i skliski

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski na cestama u unutrašnjosti. Pojačan je promet na važnijim cestama te gradskim cestama i obilaznicama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski auto-klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeni zastoji ili vožnja u koloni mogući su na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Na graničnom prijelazu Macelj/Gruškovje na ulaz se čeka pola sata, a na prijelazu Bregana/Obrežje na izlaz teretna vozila do pola sata.

Na prijelazu Bajakovo/Batarovci na izlaz teretna vozila čekaju jedan sat, a na ulazu Tovarnik Šid četiri sata, a na izlaz tri sata. U pomorskom prometu nema poteškoća. U petak trajekt na liniji Orebić - Dominče isplovit će iz luke Orebić za luku Dominče u 1.30 (umjesto 00.30).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo