PRIPREMITE NOVČANIKE / Stiže još jače poskupljenje plina: Što god Vlada učinila s PDV-om, računi će nam biti veći, a evo i za koliko

Image

Povećanje računa za kućanstva ovisi o tome hoće li Vlada zadržati stopu PDV-a na plin na 25 posto ili će je smanjiti na nula, pet ili 13 posto

27.1.2022.
9:47
VOYO logo

Cijene plina su doslovno odletjele u nebo. Plin je sada skuplji u prosjeku oko 400 posto. Važan je to energent za domaće stanovništvo, jer se na njega grije 650.000 kućanstava. Još je važniji za industriju. U Zagrebu se potroši 60 posto plina, kutinska Petrokemija potroši još 25 posto, a ostatak potroši cijela Hrvatska.

Image
PRVI APRIL NEĆE BITI SMIJEŠAN /

Ako imate 3000 kuna viška, spremite ih sa strane: Donosimo 6 ključnih pitanja i odgovora o poskupljenju plina

Image
PRVI APRIL NEĆE BITI SMIJEŠAN /

Ako imate 3000 kuna viška, spremite ih sa strane: Donosimo 6 ključnih pitanja i odgovora o poskupljenju plina

Stoga je Dnevnik.hr napravio analizu četiriju mogućih scenarija poskupljenja plina nakon 1. travnja. Trošak će sasvim sigurno biti velik, jer prosječna obitelj već sad godišnje potroši u prosjeku 4875 kuna na plaćanje računa za plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruko poskupljenje

Četiri scenarija poskupljenja zapravo ovise o visini PDV-a na plin. Ako PDV ostane na 25 posto, a cijene nastave rasti, godišnji račun bi u prosjeku porastao na 8625 kuna. Ako Vlada odluči smanjiti PDV na 13 posto, račun će biti nešto manji, ali opet veći od sadašnjeg iznosa - 7797 kuna. Ako PDV padne na pet posto, prosječna će obitelj godišnje plaćati 7245 kuna, a ako u Banskim dvorima odluče ukinuti PDV na plin, računi će iznositi oko 6900 kuna godišnje.

Iako su kućanstva zaštićena, njihovu razliku preuzimaju poduzetnici, industrija, ali i javni sektor. Tako tvornice, škole, bolnice, ali i restorani te frizeri dobivaju uvećane račune. Velika je to opasnost i za poljoprivrednike, jer je kutinska Petrokemija, zbog poskupljenja plina, povećala cijenu svojih umjetnih gnojiva za 200 do 300 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se uzme u obzir da kućanstva u Hrvatskoj potroše 20 posto plina, a ostatak otpada na industriju, moglo bi nesumnjivo doći do zatvaranja pojedinih pogona i otkaza ili do poskupljenja usluga. Dakle, nastavak inflacije je neizbježan.

Balansiranje s PDV-om

Naravno, država će oprezno kalkulirati što će učiniti s PDV-om na plin. Naime, u godini dana tako prikupe 1,2 milijarde kuna. Kad Vlada ne bi intervenirala, u državni bi se proračun slilo dodatnih 300 milijuna kuna. Ako ministar financija Zdravko Marić odluči spustiti PDV na plin na 13 posto, u blagajni će biti 31 milijun kuna manje. Ako PDV padne na pet posto, Marić je prikraćen za 252 milijuna kuna. Bez PDV-a proračunska rupa je 390 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi podsjetiti da je ovo samo izračun za plin. Struja je također poskupjela. Premijer Andrej Plenković je jučer predstavio neka rješenja za ovaj energetski udar. No, što god država učinila, poskupljenje bi za mnoge moglo biti pogubno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo