Stiže dugo ljeto s paklenim vrućinama

'Temperature će tijekom 7. i 8. mjeseca biti oko 2 stupnja više od prosjeka, a paklene vrućine obilježit će drugi dio ljeta', navaljuje prognostičar Mali Vakula.

10.5.2011.
12:12
VOYO logo

Dugo vruće ljeto s temperaturama višim od 35 stupnjeva, te pravo bablje ljeto, pratit će Dalmaciju sljedećih mjeseci. Prognoza je to koju iznosi meteorolog amater Ivan Šolić poznatiji kao Mali Vakula.

"Ljeto toplije od prosjeka očekuje veći dio Europe. Ipak, kraj proljeća i sam početak ljeta ne bi trebali biti puno topliji u Dalmaciji, već tek nešto topliji od tridesetogodišnjeg prosjeka, i to za malo više od pola stupnja. U kontinentalnom dijelu zemlje očekuju se nešto veća pozitivna odstupanja temperature od normale, i to do 1 stupanj, što u meteorologiji nije zanemariva brojka", kaže Šolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno za sve one koji vole lijepo vrijeme, ali i one koji rade u turizmu, Mali Vakula predviđa sunčano i toplo ljeto.

"Temperature će tijekom srpnja i kolovoza biti oko 2 stupnja više od prosjeka, a paklene vrućine obilježit će drugi dio ljeta", kazao je za Slobodnu Dalmaciju. Dodao je kako će nas visoke temperature grijati početkom jeseni. Tako će i početkom rujna temperature biti dva stupnja toplije nego prethodnih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će velike suše izostati, kiše će nedostajati u lipnju, na kraju ljeta i početkom jeseni.

Zoran Vakula: Moguće rekordne temperature

Naš ugledni meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, do listopada za Hrvatsku predviđa prosječno tople mjesece, većinom čak i toplije od prosjeka. No, ne želi govoriti o "paklenim vrućinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak priznaje da su, unatoč mogućnosti za povremene hladnije dane, pa čak i tjedne, izgledi za još jedno iznadprosječno toplo ljeto, možda čak i rekordno toplo, veliki. Upravo stoga, kazao nam je Vakula, već su upozorili Državnu upravu na zaštitu i spašavanje na mogućnost požara.

Vezani članci:

arti-201104290248006 arti-201010060312006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo