ZBOG OBRANE OD POPLAVA /

Stiglo ozbiljno upozorenje: Povucite stoku iz Lonjskog i Odranskog polja, ispunit će se vodom!

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

izdat će se nalog za otvaranje ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija vodom radi obrane Zagreba i središnjeg dijela Hrvatske

3.10.2024.
12:21
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava Sisak pozvale su u četvrtak stočare da povuku stoku iz rencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, koje bi uskoro trebale biti ispunjene vodom.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode najavile su kako će biti izdan nalog za otvaranje ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija vodom. Lonjsko polje je retencijsko područje koje brani od poplava Zagreb i središnji dio Hrvatske pa se za vrijeme visokih vodostaja otvaraju ustave i voda iz rijeka ispušta u Lonjsko polje i ostala retencijska područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lonjsko polje je veliko područje prirodnih pašnjaka na kojima stoka tijekom većeg dijela godine boravi na slobodnoj ispaši. Konji, krave i svinje autohtonih domaćih pasmina, npr. turopoljske svinje i konji posavci, tople mjesece provode na otvorenom. Sezonsko plavljenje je prirodan proces te je cijeli ekosustav naviknut i prilagođen na vodu tijekom nekoliko mjeseci. Na plavljenje polja naviknuli su se i stočari, ali svake se godine dogodi da netko od njih na vrijeme ne povuče krave ili konje iz polja.

Dodajmo i to da su Hrvatske vode donijele još jučer rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali slivGorski Kotar zbog visine vodostaja Kupe, izviujestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjerodavnom vodomjeru Hrvatsko izmjeren je vodostaj 315 cm, s tendencijom daljnjeg porasta.

Također, Hrvatske vode donijele su danas rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Gorski Kotar također zbog visokog vodostaja Kupe jer su na vodomjeru Selo Kupa izmjerili vodostaj 342 cm s tendencijom daljnjeg porasta.

POGLEDAJTE VIDEO Stiže nova kiša i nove nestabilnosti, a zatim i jaka bura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo