DRAMATIČNO UPOZORENJE - ČEKA NAS NESTAŠICA LIJEKOVA?! / 'Bolnice su samo ove godine povećale dug za pola milijarde kuna'

Image
Foto: PIXSELL
9.7.2018.
10:56
PIXSELL
VOYO logo

Dug bolnica prema veledrogerijama premašio je dvije milijarde kuna, a samo u proteklih šest mjeseci narastao je za 500 milijuna kuna, upozorava HUP-Koordinacija veledrogerija.

Milijarda kuna novog duga nastalog samo u ovoj godini

Dodaju i da se, prema dostupnim informacijama, dramatičan rast ne namjerava zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s 1,0 mlrd kuna novog duga tj. duga nastalog samo u 2018. godini. Zbog toga veledrogerije imaju sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u slijedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova. S 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HUP - Koordinacija veledrogerija u priopćenju ističe da su hrvatske veledrogerije godinama davale svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, no ističu da su granice tih mogućnosti odavno iscrpljene.

'Tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?'

'Ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije. Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava', rekao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje ovog problema potražili su i u razgovoru s resornim ministarstvima, no ističu da nije bilo pomaka pa sada smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora i da postoje još dvije opcije: intervencija Vlade ili nestašica lijekova. 'Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih', zaključuje Matusinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo