Turci spašavaju željeznicu / Stiglo 400 turskih pružnih radnika: 'Križevčani su jako gostoljubljivi, dobro smo se snašli i lijepo su nas primili'

Turska građevinska tvrtka koja je pobijedila na međunarodnom natječaju izgradit će 42 kilometara pruge

24.2.2021.
22:30
VOYO logo

A za tri godine modernom će hrvatskom željeznicom vlakovi juriti 160 kilometara na sat, trajanje putovanja skratit će se za duplo, naravno ne svuda nego od Križevaca preko Koprivnice sve do Mađarske. Nakon što pola stoljeća u Hrvatskoj na željeznici nije napravljeno ništa, stiže vlak zvan čežnja.

Gradi se 42 kilometra nove pruge, 8 kolodvora, 7 mostova, 11 nadvožnjaka, i to košta više nego Pelješki most, 3 milijarde kuna. Ali u Podravinu ne dolaze Kinezi, nego Turci. Za 700 radnika iz Turske u Čretu kod Križevaca već je napravljen veliki kamp s montažnim kućicama, pravi mali grad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su Turci, ne na kavu nego graditi prugu. Prije nego spase hrvatske željeznice u samo dva mjeseca izgradili su svoj mali grad u poduzetničkoj zoni Čret. Križevci će dobiti novu prugu, a već su dobili 400 novih stanovnika, stiže još 300.

"Došli smo u jednu novu zemlju, trebalo nam je vremena da se naviknemo, ali za tri mjeseca smo dobri, pomalo smo se navikavamo i već smo se ujedinili", kazao je radnik Cemil Šenturk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naselje u kojem će živjeti i raditi ima 16.000 metara četvornih nema što nema. Sve je prilagođeno njima. Na meniju je danas kebab s voćem i povrćem.

Image
manjinski narod /

Grozne optužbe u Turskoj: Oporba tvrdi da vlast Kinezima prodaje ljude u zamjenu za cjepivo

Image
manjinski narod /

Grozne optužbe u Turskoj: Oporba tvrdi da vlast Kinezima prodaje ljude u zamjenu za cjepivo

U kompleksu se nalazi kuhinja i restoran. Spavaju u mobilnim kućicama, a ovdje će imati sve od teretane i igrališta do centra za vjerske obrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoga frizera nemaju što je lokalne obrtnike već obradovalo jer imaju 400 klijenata više. Na nove susjede se još navikavaju. Od prvih kuća tursko naselje je udaljeno samo stotinjak metara.

"Za sad su u redu. Nemamo problema. Mladima je normalno, stari su skeptični", ustvrdio je Josip Kovač iz Lemeša Križevačkog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već znaju bok bok, drago mi je da su došli. Kako mi u Njemačku, tako i oni kod nas.", rekao je Pablo iz Križevaca. 

Prije nego su stigli ovdje je bila poduzetnička zona bez poduzetnika. Zemljište su zakupili od grada na pet godina. Neće ništa platiti, ali će izgraditi ceste, kanalizaciju, plinovod, vodovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zauzvrta, grade infrastukturu. Nakon pet godina to u potpunosti postaje vlasništvo grada. Riječ je dakle o u potpunosti opremljenoj poduzetničkoj zoni", poručio ju je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

I što je još važnije turska građevinska tvrtka koja je pobijedila na međunarodnom natječaju izgradit će 42 kilometara pruge od Križevaca preko Koprivnice do Drnja i Botova blizu mađarske granice. Napravit će i drugi kolosjek, a sadašnji obnoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim same pruge izgradit će mostove, i to njih devet. Osam kolodvora i stajališta, tri vijadukta, brojne podvožnjake, nadvožnjake i podhodnika.

Najduži će biti most preko Drave od 338 metara, a izgradit će čak i tunel za životinje.
Stiže modernizacija i kolodvora i pruge i brža vožnja. Podravci će se voziti 160 kilometara na sat. Primjerice put do Zagreba bit će im 15 minuta kraći, a i teretni prijevoz će biti lakši. Najveći je to projekt HŽ-a ikad, vrijedi tri milijarde kuna, a sufinancira ga Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeli smo s izmještanjem instalacija i sječom šume kao priprema za građevinske radove", kazao je Ivo Jurić, projektni menadžer HŽ-a.

I uvjeravaju da radovi neće trajati do vijeka. Rok je kraj 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati i Križevčani su jako godtoljubivi, dobro smo se snašli i lijepo su nas primili. Osim toga, imamo i radnika iz Hrvatske. Zaposliti ćemo još i inženjera i radnika i planiramo daljnju dobru suradnju", poručio je Mehmet Yilmaz, projektni menadžer u Cengiz Insaat.

S obzirom na to da će Turci biti Križevčani tri godine, osim na zidanje bacili su se i na učenje jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra će biti, čini se, i ova tursko-hrvatska suradnja.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo