naknade su obeshrabrujuće /

Stigle prve odštete za prošlogodišnje požare i poplave u Dalmaciji: poljoprivrednici razočarani onime što im država daje

Lani je po cijeloj Hrvatskoj prijavljeno 3 i pol milijarde kuna od različitih elementarnih nepogoda, a Vlada je u prosincu odlučila da za nadoknadu šteta može izdvojiti tek 100 milijuna kuna

18.2.2018.
19:00
VOYO logo

Stigle su prve odštete za prošlogodišnje požare i poplave u Dalmaciji! Nakon apokaliptičnih prizora koje su obilazili političari i obećavali odštete 
poljoprivrednici su razočarani onime što im država daje.

Da nije bilo strašnog požara koji je sve progutao prošlog kolovoza, Milica bi sada obrezivala svoj vinorad u Kistanjama koji je davao stotine kilograma grožđa. Sada nema vinograda, a nadoknada štete za elementarnu nepogodu ju je razočarala, ali i šokirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo 55 kuna. Koje nisam htjela ni tih 55 kuna jer mi to stvarno ne treba", rekla nam je Milica Kosović iz Kistanje.

Kako ima OPG, ali i više šteta od požara, nije sigurna je li ta nadoknada i za sve ostalo što je izgubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgorila je ta velika kuća sa 25 metara sa 8, jedna vatrenica do nje, i 50 bajama, i vinograd hiljadu i po panja. Kažem, ukupno 140 hiljada kvadratnih metara. Nažalost i 55 kuna. Žalosno. Je l' se država s nama ruga?", pita se Kosović.

Slične naknade počeli su dobivati i drugi poljoprivrednici čija su polja poharali mraz, poplave, požari ili suše.

Lani je po cijeloj Hrvatskoj prijavljeno 3 i pol milijarde kuna od različitih elementarnih nepogoda, a Vlada je u prosincu odlučila da za nadoknadu šteta može izdvojiti tek 100 milijuna kuna od čega 70 milijuna za sanaciju šteta u poljoprivredi. 

Zaseok Mandići kraj Lišana Ostrovičkih prošlo je ljeto umalo u potpunosti izgorio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Smolić iz Bribira je u svom polju izgubila stotinu maslina starih više od 30 godina. Maslinicima su krošnje nagorjele, ali korjen je izgorio u potpunosti. Nedavno su je zvali iz Općine Kistanje da im da broj žiro računa kako bi joj uplatili nadoknadu štete u iznosu od 300 kuna.

Masline sada treba potpuno sasjeći i čekati da ponovno udare mladice. Branka smatra da bi bilo bolje da su umjesto ponižavajućih naknada dobili nove sadnice ili drugi repromaterijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A bolje bi bilo i ništa, nego to. To je ruganje s narodom", kaže Branka Smolić.

Za obnovu nasada naknade su obeshrabrujuće, a osiguranje od šteta bi uplaćivali, poručuju iz dalmatinskog zaleđa, kada bi imali odakle.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo