STIGLE NOVE SATELITSKE SNIMKE U POTRAZI ZA POMORCIMA: / Uočen objekt dužine 16 metara, po dimenzijama to ne može biti splav

Image

Ovu je informaciju Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila francuskim vlastima

13.10.2019.
23:08
VOYO logo

Na najnovijim satelitskim snimkama područja na kojem su nestali Dino Miškić i pomorci s Bourbon Rhodea uočen je objekt dužine 16 metara, no dimenzije objekta ne odgovaraju veličini splavi, javlja HRT. Ovu je informaciju Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila francuskim vlastima koje će detaljno analizirati sve što sateliti zabilježe.

Izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Marković Kostelac ranije u nedjelju je gostovala u središnjem Dnevniku HRT-a. Kostelac kaže kako su satelitski podaci pomoćni alat u akcijama spašavanja, a ključne su pomorske snage na terenu. Kazala je kako je ovo jedna od najopsežnijih akcija koje se sjeća te kako traje od 26. rujna uz zračne i pomorske snage te satelitsko promatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DIRLJIVA PORUKA PRIJATELJA KAPETANA DINE MIŠKIĆA: /

'Uvijek se moramo zauzeti za ono što je ispravno, čak i ako u tome ostanemo sami'

Image
DIRLJIVA PORUKA PRIJATELJA KAPETANA DINE MIŠKIĆA: /

'Uvijek se moramo zauzeti za ono što je ispravno, čak i ako u tome ostanemo sami'

Druga faza potrage

"Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem", izjavila je. Pojasnila je kako aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima.

"Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću zemljanu orbitu u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja – optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području", kaže Kostelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretražuje se područje veličine tri Hrvatske

Pretražuje se područje veličine tri Hrvatske, usred Atlantskog oceana, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna te kako je to dosta zahtjevna akcija.

Obitelj Miškić ranije je u nedjelju objavila priopćenje u kojem se zahvaljuju francuskim vlastima na potrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usprkos prestanku aktivne potrage, nismo, ne možemo i nećemo odustati od Dina. Nadu nam daje činjenica da EMSA nastavlja analizirati satelitske snimke područja, te ovime želimo posebno zahvaliti na angažmanu gđi Maji Markovčić Kostelac i svim ljudima koji predano rade na analizi snimki. Nadu polažemo i u brodove koji prolaze u blizini zone pretraživanja, te apeliramo i nastavit ćemo apelirati kroz sve nama dostupne kanale da izmijene svoj kurs i približe se toj zoni kako bismo povećali šanse za pronalazak splavi i ljudi na njima", stoji između ostalog u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nešto ranije na društvenim mrežama se pojavila videosnimka za koju se vjeruje da prikazuje spašavanje preživjelih članova posade Bourbon Rhodea, Rusa Igora Morozova i dvojice Ukrajinaca - Dmitra Marčenka i Jevhenia Nikolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portalu Morski.hr snimku je ustupio Filipinac koji ju je snimio, pišu. Dodaju kako im je rekao kako je snimka nastala 28. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo