'PRIPREMITE SE ZA HLADNU ZIMU' / Stručnjaci upozorili: 'Nijemci predviđaju 5 do 10 hladnih zima'; 'Ako kućanstvo bude moralo plaćati 30.000 kn za sezonu grijanja...'

Image
Foto: HRT

Komentirajući situaciju u Zagrebu, gdje bi se troškovi mogli popeti do neslućenih granica, Štern smatra da Plinara to mora podnijeti

23.8.2022.
19:04
HRT
VOYO logo

Stručnjak za energetiku Davor Štern komentirao je za N1 situaciju s energentima u Hrvatskoj te što možemo očekivati u nastavku godine. O najavljenim mjerama Vlade Štern kaže kako se nada da će Vlada iskoristiti instrumente koje imaj na raspolaganju.

"Prvenstveno trebaju mjere financijske prirode. Nemaju čarobni štapić osim u obliku izdašne pomoći svima koji će stradati u ovoj situaciji, ali se ne slažem da je prošla era jeftine energije. Ona će se vratiti kad nestanu uzroci koji su doveli do toga. Vjerujem da postoje ljudi u Vladi koji mogu smisliti da se spriječe negativne posljedice po društvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući situaciju u Zagrebu, gdje bi se troškovi mogli popeti do neslućenih granica, Štern smatra da Plinara to mora podnijeti: "Moraju podnijeti, nema drugog načina. Plinara je uvijek bio stožerni snabdjevač plina i Zagreb u suradnji s Vladom jednostavno može riješiti taj problem da se građane i poduzetnike zaštiti od enormnog povećanja cijena plina."

Image
'TO JE VELIKI PROBLEM' /

Tomašević: 'Nismo očekivali 50 tisuća novih korisnika Plinare... Ovo sad s cijenama struje i plina postaje neizdrživo'

Image
'TO JE VELIKI PROBLEM' /

Tomašević: 'Nismo očekivali 50 tisuća novih korisnika Plinare... Ovo sad s cijenama struje i plina postaje neizdrživo'

Građani moraju biti spremni da se situacija neće brzo popraviti'

Ne želi špekilirati o tome koliko se povećanje cijena može očekivati. "Koliko će poskupjeti, ovisi o situaciji. Ako će Mađarska i dalje dobivati plin iz Rusije, onda će plina biti malo više pa neće poskupjeti toliko. No, ako dođe do sveobuhvatne obustave plina, onda će plin biti skup. To ne može podnijeti ni Plinara ni potrošači, tu država mora napraviti nešto, zato i postoji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zadužnicama Plinare Štern kaže da nisu korektne: "Ne znam smiju li to s pravne strane, ali nisu korektni. Ako hoće biti opskrbljivači pod takvim udarom, netko se mora brinuti i za njihovu opstojnost, ne mogu poslovati s gubitkom. I Plinara je poduzetnik u ovom slučaju, osiguravaju plin za sve, a ne mogu doći do jefitnog plina pa ga ne mogu jeftino ni prodavati.”

Građane savjetuje da se pripreme na hladnu zimu. "Nijemci predviđaju 5 do 10 hladnih zima. Mislim da bi građani trebali biti spremni da se situacija neće brzo popraviti, da će biti problematična zima, a tu dolazi u pitanje rad političkih stranaka - da počnu međusobni dijalog i nađu načine kako to premostiti. Političke razmirice treba staviti pod tepih da se nađe pravedan i korektan izlaz."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak kupaca Gradskoj plinari znači za nju veću problematiku

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić kaže da je nužna hitna intervencija države kako bi se zaštitilo građane i poduzetnike, ali i sustav opskrbe plinom. Napominje da su, zbog novonastalih izvanrednih okolnosti, mali opskrbljivači počeli ispadati iz igre. U dobrim vremenima distributeri koji nisu u sustavu javne opskrbe mogu obarati cijene i otimati korisnike, a kada dođu teška vremena, naprosto im se zahvale. To znači da bi se najmanje 50 tisuća korisnika, na području koje gravitira Gradskoj plinari Zagreb, moglo ponovo okrenuti njoj.

"Gradska plinara Zagreb je opskrbljivač u obvezi javne usluge i prema natječaju je dobila nekoliko distribucijskih područja u kojima obavlja javnu uslugu prema cijenama koje su tada ponuđene. S obzirom na te ponuđene cijene, činjenica je da je naručena određene količine plina za kupce u javnoj usluzi, to znači da će isporučivati po toj cijeni. Međutim, prelazak većeg broja kupaca znači veću problematiku za Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba jer nema naručene određene količine plina za tu skupinu ljudi, što im predstavlja problem i potencijalne gubitke u poslovanju." Pudić upozorava da je sedam puta razlika u cijeni između one koja se može naplatiti građanima i one koju Gradska plinara Zagreb mora platiti za nove količine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako će kućanstvo morati platiti 30.000 kuna za ogrjevnu sezonu, to će ipak biti previše'

"Prema EU direktivama, potrošač treba moći otići na javnu uslugu, bez ugovornih obveza, međutim, ovo je izvanredna situacija. U povijesti se nije pojavljivala situacija da vam cijena plina na tržištu ode 10-15 puta više. U veljači prošle godine, tržišna cijena je bila ispod 20 eur/MWh, a danas je 260 eur/MWh."

Na pitanje, može li se zbog toga Gradska plinara Zagreb - Opskrba naći u situaciji koja trenutno pogađa manje opskrbljivače, Pudić kaže: "U slučaju većih gubitaka moguć je i stečaj. Neću najavljivati takve okolnosti, ali ako budu ostvari veliki gubici, moguće je da ostane i bez toga. Vjerojatno oni traže i druge načine kako će opstati. Bila je ova situacija da traže garancije plaćanja", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje da se ne može dogoditi da građani ostanu bez plina jer plin na tržištu postoji, ali ostaje pitanje po kojoj će ga cijeni građani plaćati. "Tu ulogu preuzima Vlada koja bi morala naći rješenje da to ne bude značajan udar u kojem će cijene otići četiri, pet puta gore. Danas jedno kućanstvo koje troši 1000-1500 kubika plina, ako bude moralo platiti 30.000 kuna za ogrjevnu sezona, to će biti ipak previše”, zaključio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo