djeca odrastaju okružena minama /

Startasicama protiv mina: oko Petrinje je još uvijek 14 kvadratnih kilometara područja zagađenog minama

Školskim hodnicima - od danas u novim tenisicama! Ali i dalje s istim problemom - minama u susjedstvu.

7.9.2017.
18:42
VOYO logo

9 županija i 61 grad i općina u Hrvatskoj još uvijek su zagađeni minama. 
Ima ih i u Gori kraj Petrinje, gdje djeca odrastaju okružena minama i streljivom zaostalim iz Domovinskoga rata. Za barem malo bezbrižniji korak, na dar su dobili posebno dizajnirane startasice, ali i naučili koliko je važno Očistiti Hrvatsku od mina. "Korak dobrote" pratila je Ines Goda. 

"Ja i tata uvijek idemo u šumu po drva, a on zna gdje vozi i zna gdje su mine uvijek. I onda ih izbjegavamo!", priča Karlo Validžija, učenik OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo stotinjak metara od prvih kuća i dvorišta oznake upozorenja na opasnost od mina. Oko Petrinje je još uvijek 14 kvadratnih kilometara područja zagađenog minama i svakodnevna su opasnost za sve koji ovdje žive.  

Za stotinjak učenika iz Gore kod Petrinje tenisice su stigle iz Vukovara s jednim ciljem - osigurati im bezbrižniji korak u području koje ni dva desetljeća nakon Domovinskog rata nije sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Joj, ne znam što da sve radim u njima! Igrat ću se, skakati, vježbati, čitat ću, pisati, joooj, ne znam šta da sve radim. One su pa jednostavno predivne! Divne su! Kravica, dječak sa loptom i curica! Super!", oduševljena je Marta Šubić,  učenica OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori.

"Mnogi od ovih mališana ne znaju koliko su mine opasne, ali ni da ih je u Hrvatskoj još uvijek više od 13 tisuća. Njima prije svega treba prezentirati minski problem na način koji će oni najprije razumjeti i shvatiti, a to je preko crtanih filmova, animacija i slično", objašnjava Dražen Šimunović, načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama HCR-a.

"Nisam puno znala koliko mina ima, al' sam znala samo koliko ih par ima. Mi smo našli nekakve mine kad smo bili na moru pa smo onda pozvali policajce da onda oni vide kakve su to mine", ispričala je Melani Mitar, učenica OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori
Upravo djeca najugroženija su skupina i važno ih je naučiti da su mine...

"Nešto što je zabranjeno s razlogom, ne riskirati, izgubiš nogu, izgubiš život, izgubiš ruku, to je doživotno onda i cijena je jako visoka", poručila je Dijana Pleština, savjetnica Zaklade Hrvatska bez mina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato njihov korak svima treba biti na prvom mjestu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo