STARIJI MORAJU BITI IZOLIRANI, A TO JE LOŠE ZA NJIHOVO ZDRAVLJE: / Mentalne sposobnosti im mogu brže nazadovati

Image

Virus Covid-19 iznimno je opasan za starije te se njima preporučuje izolacija, no čini se da je izolacija također loša za njih

6.4.2020.
17:46
VOYO logo

Posljednjih mjesec dana izgovorili smo i čuli riječ "izolacija" vjerojatno više nego ikada ranije. Pandemija koronavirusa donijela je izolaciju mnogima, osobito starijoj populaciji koja je najugroženija skupina. Virus Covid-19 iznimno je opasan za starije te se njima preporučuje izolacija, no čini se da je izolacija također loša za njih.

Dok se mlade osobe žale na izolaciju i žele "što prije sa svojim prijateljima na suncu popiti kavu", oni su ipak sa svojim društvom povezani preko društvenih mreža. No, starija populacija nije te su sada više odsječeni od svojih života nego inače. Kako prenosi Mirovina.hr, izolacija starijoj populaciji može donijeti ubrzanu i negativno promjenu u nazadovanju sposobnosti koje su još prije povezane sa starenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TUGA I JAD: /

Skoro pola milijuna hrvatskih umirovljenika tijekom izolacije preživljava na iznosu manjem od 2 500 kuna

Image
TUGA I JAD: /

Skoro pola milijuna hrvatskih umirovljenika tijekom izolacije preživljava na iznosu manjem od 2 500 kuna

Loš utjecaj karantene na zdravlje

Kako piše Newshub, starija populacija izvor stimuliranja mozga ne pronalazi na internetu nego u "stvarnom" svijetu koji je sada zabranjen svima.

Image

Liana Machado, profesorica s novozelandskog Sveučilišta u Otagu te specijalistica kognitivne i neuropsihologije, kaže da se vođenje razgovora o različitim kompleksnim temama kao i učenje novih stvari te izvršavanje zadataka događa u vanjskom svijetu tijekom obavljanja dnevnih zadataka. Tvrdi da se takvi događaji ne odvijaju kada je osoba sama. Zbog toga umirovljenici, kao i starija populacija općenito, za mentalnu aktivnost na koju su naviknuli što na kraju može rezultirati ubrzanim nazadovanjem mentalnih sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može doći do ubrzanog starenja ako ljudi ostanu bez razine aktivnosti na koju su naviknuli. Ta aktivnost, fizička, mentalna i društvena im inače pomaže u očuvanju mozga i trenira ga da pruža otpor prema prirodnom nazadovanju. Postoji velika briga da će izolacija samo dodatno ubrzati nazadovanje mentalnih sposobnosti koje se i inače događa kod starenja, ali sada bi cijela ova situacija mogla dovesti do dramatično jačeg nazadovanja (...) Čak i ako ne možete ili ne smijete van, budite aktivni i kući. Smanjite sate koje provodite sjedeći. Možda malo istezanja i hodanja po kući dok obavljate sitne zadatke ne bi bilo loše", prenosi Mirovina.hr izjavu profesorice Machado.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo