STARI BOJLERI ODLAZE U POVIJEST, A ZBOG NOVIH ĆETE SE HVATATI ZA GLAVU: / Trebat će vam hrpa novca i debeli živci

Image
Foto: PIXSELL

Ispravne bojlere po EU direktivi građani još ne moraju mijenjati, no ako im se oni pokvare i ne budu se dali popraviti,

4.10.2018.
17:22
PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija još je 2013. donijela uredbu o obveznoj ugradnji ekoloških kondenzacijskih bojlera prema kojoj bi i hrvatski građani trebali zamijeniti svoje dosadašnje turbobojlere novima. Riječ je o bojlerima koji se razlikuju po količini vode koju ispuštaju i temperaturi. No, kod nas ih je ugrađeno samo deset tisuća.

Upravo s ugradnjom hrvatski građani imaju najviše problema jer je ona prekomplicirana i za naše lisnice predviđa goleme izdatke. U Ministarstvu gospodarstva tvrde kako građani još nisu dužni zamijeniti stare bojlere jer će se odluka EK početi primjenjivati tek od 2019. pri čemu se nadaju da će biti usvojene još neke izmjene na probleme na koje su reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u slučaju da vam se stari bojler pokvari, takav više u zemljama Europske unije nećete moću kupiti. Naime, oni se proizvode, no u zemlje EU-a se ne uvoze. Tu su tek dostatni dijelovi za popravak kojih će na tržištu biti još idućih desetak godina.

Uz novac, za dimnjak potrebni i živci

Problem, pak, nastaje ako bojler nije moguće popraviti i ako vam doista treba novi. Tada ćete uz bojler novac lako vjerojatno morati izdvojiti i za izgradnju novog dimnjaka, ali i za nove radijatore. U svemu tome, glavna prepreka u slučaju da živite u zgradi, mogli bi vam biti - susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema zakonu o vlasništvu jedan stanar može promijeniti svoj uređaj samo ako ga promijene svi susjedi na vertikali, jer na jedan dimnjak ne mogu ići dva različita uređaja. Kondenzacijski bojleri su 20 do 30 posto skuplji od klasičnih, ali navodno će veći problem biti sanacija dimnjaka koja stoji oko 18 tisuća kuna. No, zašto bi svi susjedi mijenjali svoje bojlere, odnosno rješavali pitanje dimnjaka, ako su njihovi uređaji u redu? I tu nastaje problem koji je zasad nerješiv i zbog kojeg će se tražiti izuzeće od Europske unije.

Uz nove bojlere nužni i novi radijatori

Uz sve to, struka kaže da će se kad se ugrade kondenzacijiski bojleri morati mijenjati i bojleri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno kad ljudi zamijene turbobojler s kondenzacijskim uređajima, često se događa da ne mijenjaju radijatore, međutim da bi kondenzacijski uređaj ispunio svoju svrhu, a to je veća učinkovitost, on mora raditi u kondenzacijskom vodu, odnosno s nižim temperaturama. Kad je temperatura niža radijator nema tu učinkovitost kao što je imao. E, onda bi se morao povećati broj radijatora da bi taj uređaj radio u kondenzacijskom modulu. Ako ne radi i dalje, postoji opasnost da mu vijek trajanja nije 20 godina već pet", kaže za HRTDalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Građani su spas od svih muka pohrlili potražiti u Srbiju i BiH, koje nisu članice EU-a i još uvijek prodaju bojlere kojih kod nas nema. Međutim, iz našeg Ministarstva gospodarstva navode kako su već i susjede upozorili na taj problem koji će, kažu, i njih uskoro dočekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo