STANOVNICI JEDNOG HRVATSKOG GRADA OD LIPNJA PLAĆAJU SKUPLJU VODU: / Trošite li, primjerice, 8 kubika, račun će vam biti 19 kuna viši

Image
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Poznato je kako se osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dosadašnjih 4,09 povećava na 5,09 kuna po kubnom metru, te osnovna cijena vodne usluge javne odvodnje s dosadašnjih 2,19 na 3,

16.6.2020.
13:48
Marko Mrkonjić/Pixsell
VOYO logo

Iako Uprava osječkog vodovoda ima odobrenje Nadzornog odbora za povećanje cijene kubika vode u dijelu vodoopskrbe i odvodnje te fiksnog dijela osnovne cijene vodnih usluga još od početka ove godine, prvi će računi prema novom obračunu stići u srpnju, za uslugu u lipnju.To znači da poslednjih 15 dana, počevši od 1. lipnja, Osječani i stanovnici drugih mjesta priključenih na Vodovodov sustav troše skuplju vodu, javlja Glas Slavonije.

To iz Vodovoda nije službeno priopćeno, ali poznato je kako se osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dosadašnjih 4,09 povećava na 5,09 kuna po kubnom metru, te osnovna cijena vodne usluge javne odvodnje s dosadašnjih 2,19 na 3,37 kuna, također po kubiku. Naravno još uvećano za PDV u iznosu od 13 posto. Naknade za korištenje, zaštitu i razvoj ostaju nepromijenjene. Najavljivalo se i kako se i fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga (voda i odvodnja) povećava s dosadašnjih 25 na 30 kuna, ali čini se kako se od toga odustalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači u praksi? Evo primjera - fizičke osobe za potrošnju od tri kubna metra vode imat će nominalno povećanje računa od oko sedam kuna, a za potrošenih pet kubika vode plaćati oko 12 kuna više. Ona kućanstva koja potroše osam kubika pitke vode dobit će 19 kuna veći račun. Račun koji je, primjerice, za protrošnju 15 kubika vode do sada iznosio 218,40 kuna ubuduće će iznositi 255 kuna.

Neke cijene se nisu mijenjale od 2009.

Osnovni razlog poskupljenja je povećan trošak amortizacije investicijskih aktivnosti realiziranih u okviru nekoliko europskih projekata. Iz uprave kažu kako Vodovod-Osijek nije mijenjao fiksni dio cijene od 2012. godine, a varijabilni dio nije mijenjan od 2009. Ni sada se neće mijenjati fiksni dio, ali varijabilni dio cijene usluge, s obzirom na investicije koje su odrađene od 2013. godine pa sve do danas, teške više od 400 milijuna kuna, tvrde u Vodovodu - moraju podići. S osnovnim razlogom, naveli su, kako bi omogućili poslovanje prema načelu održivog razvoja i punog povrata troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo