čeka li ih nova borba / Stanovnici Jakuševca ogorčeni odlukom Europskog suda: 'Ovdje se ne može živjeti!'

Europski sud za ljudska prava savjetovao je obiteljima iz Jakuševca da pravdu potraže u Hrvatskoj jer još nisu isrpili sva dostupna domaća pravna sredstva

9.9.2018.
21:30
VOYO logo

Građani Jakuševca ogorčeni su odlukom Europskog suda za ljudska prava nakon što je odbacio zahtjev obitelji koja je tvrdila da im prijeti ekološka katastrofa zbog odlagališta u blizini. 

No, nisu slučaj potpuno odbacili. Savjetovali su obitelji da pravdu potraže u Hrvatskoj jer još nisu isrpili sva dostupna domaća pravna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječje i nogometno igralište s pogledom, ali i mirisom. Zagrebački otpad od najbliže kuće udaljen je svega 250 metara.

"Prestrašno znači. Sjećam se kad sam igrao ovdje nogomet kao klinac, znalo je toliko smrditi da nismo mogli disati koliko je smetalo, vjerujem da je to jako loše za naše zdravlje", kaže Danijel iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagađuju nas. Ne može se živjeti, ne znam što će se napraviti, ali...", ogorčen je i njegov sugrađanin Josip. 

U blizini živi i obitelj Turković koja se pozivala na ekološku katastrofu zbog obližnjeg odlagališta. Pred kamere ne žele, ali žalili su se Europskom sudu za ljudska prava koji je odbacio njihov zahtjev. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije iscrpljen redovni pravni lijek odnosno postoje druga efikasna sredstva i načini na koji žalitelji mogu ostvariti svoja prava", kaže Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Obitelj je prvo podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv nekolicine odgovornih ljudi. Tvrdili su kako se na odlagalištu već godinama odlažu razne vrste otpada protivno propisima o zaštiti okoliša - opasne po zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako puno ljudi oboljeva od rakova i leukemije, da li ima veze s ovim, vjerujem da čak i ima", 

Nakon istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu jer nisu uvidjeli nepravilnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji i Ustavni sud koji štiti i trebao bi štititi temeljna ljudska prava u RH. To je pravo na zdrav život i zdrav okoliš kao jedno od posebno istaknutih u Ustavu", dodaje Genzić Horvat .

Turkovići će s odvjetnicom tek vidjeti vrijedi li ići u novu borbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo