Srušio se air-tractor koji je gasio požar na Braču!

Prilikom gašenja požara koji je jutros planuo na otoku Braču, u subotu oko 16 sati došlo je do nesreće u kojoj se srušio air-tractor koji je gasio požar na deponiju smeća na Gornjem Humcu.

25.6.2011.
15:37
VOYO logo

Kako je za Danas.hr kazala zamjenica glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske Željka Radošević, air-tractor se srušio u subotu oko 16 sati. Na teren su izašli policajci koji provode očevid, a pozvan je i istražitelj za zrakoplovne nesreće.

Županijski centar 112 Split izvijestio je da je pilot helikopterom prebačen u KBC Split, a prema prvim informacijama, nije zadobio teže tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok nesreće još nije poznat, no očevici kažu da je pilot letio vrlo nisko pa je moguće da je izgubio orijentaciju u dimu.

"Pilot je živ i spašen. Dobro se osjeća i nije teže ozlijeđen", kazao je Ivan Jakšić – Žile, zapovjednik bračkih vatrogasaca. "Čim su vatrogasci izvukli pilota, zajedno s nama uključio se u spašavanje letjelice. Hvala Bogu, na njemu nisam primjetio nikakve teže ozljede, a čini mi se da ni avion nije previše oštećen", ocijenio je Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar na otoku Braču planuo je oko 8.45 sati između Bola i Sumartina, a lokaliziran je oko 11.10 sati. No, vjetar se pojačao i ponovno razbuhtao požar oko 13.15 sati, pa su na teren uz dva kanadera poslana i dva air tractora. Prema prvim procjenama, izgorjelo je dva i pol hektara makije i borove šume.

Požar došao do kuća u primoštenskom zaleđu

I dok su se vatrogasci borili s požarom na Braču planulo je u blizini Šibenika. Oko 10.45 sati zapalilo se oko 80 hektara trave, niskog raslinja i borove šume kod Grebaštice. Požar gori u smjeru sela u Primoštenu Burnom. Plamen je prvotno zamijećen kod groblja u Grebaštici, kod zaseoka Šaškovi, odakle se radi snažnog vjetra počeo širiti prema primoštenskom zaleđu. U jednom trenutku su bile ugrožene i kuće, a dosad je izgorjelo više desetaka hektara niskog raslinja, ali i maslinika i vinograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je dosta teška. Borimo se s vatrom, pokušavamo je staviti pod kontrolu. Zasad je prošla opasnost za kuće, ali jaka bura nam pravi velike probleme. Trenutačno požar gasi 80 vatrogasaca, a gase ga i tri kanadera i dva air-tractora", kazao je Darko Dukić, zapovjednik VZ šibensko-kninske.

Neslužbeno se doznaje da je požar najvjerojatnije buknuo zbog varnica iz aparata za varenje, kojim je u svojem dvorištu rukovao jedan neoprezni muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, suho raslinje, visoke temperature i olujna bura su najgori uvjeti za gašenje požara, pa je teško predvidjeti koliko će potrajati gašenje, odnosno lokaliziranje vatre, kažu vatrogasci. Prije nekoliko godina je nedaleko od današnjeg požarišta u katastrofalnom požaru izgorjela jedna od najljepših borovih šuma na Mediteranu, ona na brdu Jelinjak.

Vezani članci:

arti-201007200733006 arti-201009200005006 arti-201003090072006 arti-201008180623006 arti-201008060111006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo