NIŠTA IZNENAĐUJUĆE / Srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus za 20 kuna? 'Netko je vidio šansu da ušićari. Prate ono što se događa u društvu...'

Image
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

Razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja

14.2.2022.
9:11
Sasa Miljevic/Pixsell
VOYO logo

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je za HRT kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana, a otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U mojoj školi je možda jedan posto, znači desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem", rekla je Mirosavljević pa dodala kako je svega nekoliko roditelja, oko jedan do dva posto, potpisalo izjavu o netestiranju.

Image
HZJZ OBJAVIO NOVE PREPORUKE /

Idući tjedan kreće masovno testiranje učenika, ovako će to izgledati

Image
HZJZ OBJAVIO NOVE PREPORUKE /

Idući tjedan kreće masovno testiranje učenika, ovako će to izgledati

U Zagrebu nisu podijeljeni svi testovi

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupno sam dobio devet odgovora od roditelja kako će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi", rekao je Stić dodajući kako nastava uživo nema alternativu.

Stić je kazao kako razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici preprodaju testove?

"Sad je ovo prednost da se asimptomatski slučajevi otkriju. Moramo vjerovati jedni drugima", poručio je Stić dodajući da ne zna kolika je vjerojatnost da bi učenici mogli lažno prijavljivati da su pozitivni kako bi izbjegavali ispite.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama kako srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere", rekao je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo