NOVE PRIJETNJE IZ SRBIJE / Srbijanski odvjetnik o kaznenim prijavama protiv generala: 'Hrvatski političari svjesno obmanjuju javnost'

Trojici prijete kaznene prijave zbog akcije Oluja. Odmah se užarilo između Beograda i Zagreba izjavama državnog vrha

22.8.2022.
19:15
VOYO logo

General Pavao Miljavac, admiral Davor Domazet Lošo i brigadni general Ilija Maričić novi su hrvatski časnici kojima prijete kaznene prijave iz Srbije. Kao i pilote, teretilo bi ih se za djelovanja unutar akcije Oluja 1995. godine.

"Za zapovjednu odgovornost i za oblike sudioništva: pomaganje i posrkavanje, kao i prikrivanje, odnosno pomoć izvršiteljima izvršenog kaznenog dijela", kazao je odvjetnik žrtava Dušan Bratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaj Srbije da promijeni karakter Domovinskog rata neće proći, nedvosmislen je ministar branitelja Tomo Medved.

"Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, zaštiti ćemo sve hrvatske branitelje, sve hrvatske časnike. Zaštiti ćemo ih čvrsto, onako kako su hrvatski branitelji branili Hrvatsku i obranili i oslobodili", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODVJETNIK DUŠAN BRATIĆ /

Stiže nova optužnica iz Srbije? Odvjetnik najavljuje kaznenu prijavu protiv još trojice hrvatskih časnika

Image
ODVJETNIK DUŠAN BRATIĆ /

Stiže nova optužnica iz Srbije? Odvjetnik najavljuje kaznenu prijavu protiv još trojice hrvatskih časnika

Da to neće ostati samo na riječima, očekuju i piloti i generali.

"Ovo je pitanje napada na hrvatske institucije. Pa pitajte zakonodavnu i izvršnu vlast o tome", komentar je admirala Domazeta Loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovu je zaštitu stao cijeli Generalski zbor uz poruku da Srbija može dići optužnice protiv svih njih, te da su one ništavne jer nije postojala ni jedna zapovijed za gađanje civilne kolone.

"Dizanje takve optužnice nema nikakvo utemeljenje kada se zna da ova trojica i nisu bili zapovjednici koji su mogli zaustaviti zrakoplovstvo. Glavni vrhovni zapovjednik je bio dr. Franjo Tuđman", kazao je Marinko Krešić, predsjednik Generalskog zbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski odvjetnik tvrdi - imaju nove dokaze, koje nisu imali kada su dizali optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota. No, još nisu sigurni hoće li doista kazneno prijaviti generale.

"Mogli smo to učiniti jučer i prekjučer, i ovih mjesec dana, ali nismo to učinili. Bojim se da upravo ovakvo ponašanje političara Hrvatske će uzrokovati da upravo to učinimo", kazao je odvjetnik Bratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnja novim kaznenim prijavama dolazi kao odgovor na hrvatske izjave o potvrđenim optužnicama pilotima.

"Okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su riječi razbjesnile srbijansku premijerku Anu Brnabić koja mu je odgovorila sa sedam tweetova i prozvala zbog prijetnje blokadom ulaska Srbije u EU.

"A što Vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čovjeka koji brani i slavi ubojice djece, djevojaka i staraca?", napisala je Brnabić na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok vladajući kažu da nisu službeno ni o čemu obaviješteni zbog čega su pilotima prekršena prava, odvjetnik žrtava optužuje ih da lažu.

"Ja bih rekao da je to i laž, izgovorena od strane hrvatskih političara. Laž zato što svjesno obmanjuju hrvatsku javnost. Naime, upravo Ministarstvo pravosuđa RH, koje je zaduženo za međunarodnu pravnu pomoć, ono odlučuje hoće li se pružiti međunarodna pravna pomoć u nekom predmetu ili se neće pružiti", kazao je odvjetnik Bratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koji će način Hrvatska pravno reagirati da ih zaštiti, piloti će vjerojatno doznati u petak, kada se sastaju s ministrom branitelja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo