SRBIJA HRVATSKOJ UVELA OŠTRE PROTUMJERE, A I OSTATAK REGIJE SPREMA ŽESTOKI ODGOVOR ZAGREBU: / 'Hrvatima je već propalo puno voća i povrća'

Image

Srbija je od petka, osim voća i povrća, rigoroznim carinskim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana koliko traje ta procedura

7.8.2017.
9:53
VOYO logo

Kako piše Blic, to je odgovor srpskih vlasti na odluku našeg Ministarstva poljoprivrede, koje je 15. srpnja za 22 puta povećalo uvozne pristojbe na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Ovaj postupak primijenjivat će se sve dok se ne oglasi Europska komisija i ne ukine hrvatsku mjeru, koja je, kako tvrde u Srbiji, suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
SRBIJA PRIJETI: /

'Hrvati ne odustaju od ekonomskog patriotizma, uvest ćemo protumjere za taj njihov potez'

Image
SRBIJA PRIJETI: /

'Hrvati ne odustaju od ekonomskog patriotizma, uvest ćemo protumjere za taj njihov potez'

Izvor Blica iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera prema Hrvatskoj, koja nije suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i koja će nanijeti velike štete našim izvoznicima.

"Treba znati da je Uprava carina dobila već prije 10 dana nalog da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog podrijetla. To se već i radi, ali nismo to htjeli objavljivati. Puno je hrvatskog voća i povrća propalo jer ne može izdržati dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi je, pak, nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada.

Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i sladoleda, koji su trebali završiti na policama, trgovinski lanci ostaju bez njih", rekao je za Blic neimenovani sugovornik iz Uprave carina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak zemalja regije

Dužnosnici BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije sastat će se danas u Sarajevu u svrhu pronalaska zajedničkog rješenja na povećanje uvozne pristojbe u Hrvatskoj na voće i povrće ih ovih zemalja.

Jedna od mogućih reakcija na ovu odluku je i recipročna mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, smatra da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine. 'Mjere Hrvatske su diskriminatorne, ne samo za države regije, nego i za Tursku i još neke zemlje', rekao je Šarović.

UVEST ĆE NAM PROTUMJERE? Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija zajednički će odgovoriti na potez Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarović smatra da će poskupljenje fitosanitarne inspekcije umanjiti konkurentnost bosansko-hercegovačkih izvoznika i omogućiti dominantan položaj hrvatskim proizvođačima.

Srpska premijerka Ana Brnabić smatra da Europska komisija mora reagirati jer je, kako ona kaže, hrvatska odluka o povećanju taksi na uvozno voće i povrće prekršaj Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušić: Žao mi je

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je jučer da je namjera pravilnika, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama. Pravilnik se, dodao je odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU-a.

Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije. Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo