danijel rehak / Srbija nudi odštetu branitelju zlostavljanom u logoru: 'To je moralna satisfakcija koju tražimo'

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Rehak tvrdi da je Udruga logoraša već podnosila tužbe, no da se Srbija 'pravila nevješta' i tvrdila da nema veze s logorima

14.11.2018.
14:45
Goran Ferbezar/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski branitelj koji je nakon pada grada odveden u logor u Srbiji i tamo mjesecima brutalno zlostavljan ovih je dana dobio ponudu Vlade Republike Srbije za nagodbu oko isplate odštete. Informacija je to koju je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

"Jedan član naše udruge pokrenuo je privatnu tužbu protiv Srbije zbog zatočenja i boravka u logorima i njegov odvjetnik rekao je da mu je ponuđena nagodba. Zasad ne znamo što će biti na kraju, je li to samo rekla-kazala ili ozbiljna namjera srpskih vlasti", kazao je Rehak, dodajući da će, ako u konačnici do nagodbe dođe, ona otvoriti vrata i ostalim logorašima za dobivanje odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krugovima bliskim vukovarskim braniteljima nagađa se da je riječ o iznosu od 150 000 kuna, međutim to je zasad nemoguće potvrditi.

Rehak tvrdi da je Udruga logoraša već podnosila tužbe, no da se Srbija "pravila nevješta" i tvrdila da nema veze s logorima, dok je vlast u Hrvatskoj na tužbe podnesene ovdje bila totalno nezaintersirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je Srbija u prijelaznim mjerilima u Poglavlju 23. dužna žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu bez ikakve diskriminacije, no ističe kako je u Hrvatskoj samo osnovano Povjerenstvo koje će pratiti provedbu tih mjera, ali da je ono samo održalo dva sastanka i nikada nije učinilo ništa. Sadašnje moguće priznanje srpske Vlade da su organizirali logore i u njima mučili zarobljenike Rehak gleda kao veliku pobjedu njegove udruge i svih logoraša.

"To je moralna satisfakcija koju mi tražimo. Nekim bi ljudima zlata vrijedilo i nešto novca jer vremena su teška. Izgubili smo zdravlje, posao, imovinu", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Rehak, podsjećajući da Srbija ima fondaciju za namirenje ratnih šteta, iz koje plaća odštete kada na sudovima izgubi procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo