'Srbija može prigovarati, ratni zločini se moraju procesuirati i od toga se neće izvući!'

'Ratni zločini se moraju procesuirati i kazniti. Ono što je bitno i od čega se bježi je procesuiranje na najvišoj razini... Ako ih ne bude procesuirala Srbija, mi ćemo! I tu će priča završiti

3.2.2015.
22:10
VOYO logo

"Prema svemu onome što znamo, što smo vidjeli, napravljeno je apsolutno sve. Možemo gledati i kog smo imali u pravnom timu, jedan od članova našeg tima je postao sudac upravo ovog suda, dakle, međunarodna zajednica mu je priznala da spada među najbolje pravnike, tako da vjerujem da je napravljeno sve što se moglo. Standard je previsok, postavlja se dugoročno pitanje svrhe konvencije o genocidu, kada je to postao standard koji je gotovo nemoguće dokazati", kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić za RTL na pitanje jel je u pravnom smislu sve učinjeno.

Oluja je bila legitimna, legalna operacija

Na izjavu srpskog ministra pravosuđa Nikole Selakovića nakon izricanja presude koji smatra da postoji nešto inkriminirajuće u brijunskom transkriptu, iako je sud izjavio kako taj transkript ne dokazuje nikakvu genocidnu namjeru, Miljenić je rekao da nije vrijedno komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko gubi, ima se i pravo ljutiti... Oluja je bila legitimna, legalna operacija. Ne da je ona bila potrebna, mi smo jednostavno morali to napraviti i napravili smo. Mislim da se cijelo vrijeme na Tribunalu i sada u Srbiji radi fama oko tog transkripta i oko toga što je rečeno. Da sad idete sagledavati bilo koju vojnu operaciju neke zemlje, što se tamo govorilo u pripremi i što se planira, sigurno bi bile rečene i gore stvari. Taj transkript nipošto nije spotan, Oluja je čista operacija koja je vama i meni donijela slobodu zemlje. Zemlja bez te akcije nije mogla funkcionirati!".

Ako ih ne bude procesuirala Srbija, mi ćemo! I tu će priča završiti!

Miljenić je rekao da je zadaća ove i svake hrvatske vlade inzistirati da Srbija nastavi, pojača i provede suđenja za ratne zločine prema visokim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tome sada inzistiramo, ovdje imamo vrlo jako i čvrstu poziciju i to je tako. Srbija može prigovarati, ali to jednostavno njih čeka, od tog se neće izvući! Svaki okrivljenik se može izvući samo tako da umre, inače će mu biti suđeno...", poručio je ministar.

"Ratni zločini se moraju procesuirati i kazniti. Ono što je bitno i od čega se bježi je procesuiranje na najvišoj razini. Niti je tribunal, niti Srbija dosad procesuirala JNA. JNA i je i ovdje, kao vojno politički tadašni vrh, označen kao izvor svega zla što se dogodilo u Hrvatskoj. I ti ljudi se moraju procesuirati. To je jednostavno civilizacijski čin koji će se dogoditi prije ili kasnije. Ako ih ne bude procesuirala Srbija, mi ćemo! I tu će priča završiti!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo