nigdje zastava /

Srbi u Hrvatskoj odbili su Vučića: 'Mi imamo zastave koje su u skladu sa zakonom'

Za premijera Plenkovića Hrvatska na provokacije iz Beograda nije nasjela.

15.9.2021.
20:00
VOYO logo

Srbi u Hrvatskoj odbili su srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da na današnji praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - izvjese srpske zastave ma gdje živjeli.

Novi Sad, Banja Luka, Gračanica na Kosovu - zastave posvuda - upravo to je ono što je srbijanski predsjednik tražio.  A u Hrvatskoj, u mjestima u kojima većinu čine mještani srpske nacionalnosti. Nigdje ništa. Jedino su se mogle vidjeti one bez grba, manjinske zastave, na mjestima gdje su svaki dan.

''Za naše znanje nema nitko, da li će netko izvjesiti što se tiče naše općine mi nismo pozivali na tako nešto, mi imamo zastave koje su u skladu sa zakonom'', rekao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

Neki čak nisu znali ni što se u Srbiji slavi. A načelnici općina kažu bave se drugim poslovima.

''Ne znam, prvi put čujem o tome'', rekla je Jovanka Popović iz Biskupije.

''Mi smo danas ovdje imali obilazak naših poljoprivrednih domaćinstava, koji su dobili pola milijuna poticaja , i bio je i župan, no veći je interes gdje je čija zastava'', kazao je Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija.

Posla za policiju nije bilo ni u Borovu. Ili nikome nije bilo do dizanja tenzija ili je u pitanju kazna do 3 tisuće kuna. Pojavila se tek pokoja fotografija SDSS-ovaca uz srpsku zastavu, ali u konzulatu Srbije.

''Na njihovim ustanovama ok, ali u gradu nije mi logično'', komentirao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

Za premijera Plenkovića Hrvatska na provokacije iz Beograda nije nasjela.

''Namjerno to radim. Radim to namjerno, jer mislim da je to dobro, najlakše je okrenuti na ping pong žestokih izjava'', rekao je premijer Andrej Plenković.

A posebno je zadovoljan koalicijskim partnerom SDSS-om.

''Nema izvješenih zastava što bi podudaralo s hrvatskim pravnim poretkom, i s jednim mudrim, pametnim stavom koji su oni artikulirali jučer koji podržavam i koji je dogovoren i s nama, pokazujemo veliku zrelost'', rekao je premijer.

Dok premijer hvali, bivši SDSS-ovac Pupovca kritizira.

''Apsolutno nije bilo mjesta ni potrebe da bi se dodatno zastrašilo našu zajednicu da mogu da izvjese zastavu ali uz zastavu Republike Hrvatske'', izjavio je Dragan Crnogorac, predsjednik Saveza srpskih udruga Hrvatske.

Sljedeće godine kaže bolje će se pripremiti. A praznik koji se slavi od prošle godine, zajednički obilježavaju Srbija i Republika Srpska, koja je slavlje počela već sinoć.

''Kako je bilo teško spominjati prije 5, 6 ili 10 godina bilo kakvu manifestaciju srpskog identiteta, kako je to bilo teško pred naraslim međunarodnim faktorom. Danas, sutra naše dvije skupštine donose zakon koji je u tekstu isti, zaštita ćirilice'', rekao je Milorad Dodik.

Organiziran je mimohod, razgledavanje oružja uz već uobičajene Vučićeve pohvale vojne moći.

''Sve smo resurse obnovili, nama su rezerve hrane na 100 posto, sve smo se snabdjeli i dali više novca nego ikada ranije'', izjavio je Vučić.

Bila je to i prilika kroz prizmu srpskog jedinstva najlakše promovirati ideju srpskog svijeta, koji u obilježavanju ove godine svakako nije našao odjeka u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo