SRAMOTAN PROPUST MINISTARSTVA: / Zaboravili udžbenike za djecu iz više od 8000 najsiromašnjih obitelji

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

"Ispričavam se roditeljima zbog birokratiziranosti i tromosti sustava.

20.9.2018.
10:17
Marko Prpić / PIXSELL
VOYO logo

Teče već treći tjedan nastave u novoj školskoj godini, a više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen sufinanciranju školskih udžbenika. Riječ je o 4,5 milijuna kuna koja su osigurana u proračunskoj stavci Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali bez službene odluke Vlade o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola, koja još nije donesena, taj novac još niej isplaćen, piše Jutarnji list.

Za usporedbu, lani je Vlada istu odluku donijela 4. kolovoza, a 2015. čak 2. srpnja, tako da su korisnici socijalne skrbi novac tada dobili prije početka školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIDIJA KRALJ: /

'Nije prvi put da udžbenici ne stižu na vrijeme, neki učenici ne nose ih ni prva dva tjedna'

Image
LIDIJA KRALJ: /

'Nije prvi put da udžbenici ne stižu na vrijeme, neki učenici ne nose ih ni prva dva tjedna'

Divjak priznala grešku u svome ministarstvu

Iako podatke o djeci, odnosno korisnicima te naknade, u sustav unose centri za socijalnu skrb koji su pod nadležnošću Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za čitav postupak je odgovorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ono priprema odluku, potom je usvaja Vlada, a na koncu centri za socijalnu skrb unose u sustav podatke o djeci i to nakon što centri prime e-mail Ministarstva znanosti i obrazovanja, piše Jutarnji list.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak priznala je da je do greške došlo u njezinom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispričavam se roditeljima zbog birokratiziranosti i tromosti sustava. Odmah sam zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje. Odluka će biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak i sva sredstva bit će isplaćena roditeljima kao i prijašnjih godina, tako da molim za još samo malo strpljenja", kazala je ministrica za Jutarnji list koji neslužbeno doznaje da je "zapelo" u Upravi za školske udžbenike.

Kako se to odrazilo na roditelje - korisnike socijalne pomoći koji su trebali dobiti novac za udžbenike, a do danas nisu, kazuje Vedrana Mitrović iz Erduta u Osječko-baranjskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto:: Filip Kos/PIXSELL

"Trebaju li moja djeca učiti iz nevidljivih udžbenika?"

Ona je korisnica zajamčene minimalne naknade od 2.200 kuna mjesečno, što je iznos od kojeg živi njena šesteročlana obitelj u kojoj je troje školaraca. Lani je 1.700 kuna naknade za udžbenike dobila već u prvoj polovici rujna, a sada se ogorčeno pita "je li ičije dijete političara zajedno s roditeljima moralo ići u berbu lavande i grožđa da bi zaradilo za dva-tri udžbenika".

"Od 2200 kuna i pokoje dnevnice, ako je uspijem zaraditi, ne mogu kupiti udžbenike za troje djece. Najstarije dijete sa mnom se pržilo na suncu da bismo zaradili za par knjiga. Vjerujem u obrazovanje, radimo sve da bismo osigurali djeci budućnost, da ne budu kao mi, ali ovo me ljuti jako jer nas ignoriraju. Jesu li moja djeca manje vrijedna? Znači li to što nam ne daju novac koji nam pripada da se naša djeca ne trebaju školovati? Ili trebaju učiti iz nevidljivih udžbenika? Velik broj gradova i županija svoje školarce opremi, a što da ja radim", kazala je za Jutarnji list Vedrana Mitrović čiji sin pohađa Medicinsku školu u Osijeku, a dvoje djece su osmoškolci u Dalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za učeničku uniformu, papuče i dva udžbenika ovaj mjesec je dala 600 kuna. Nije joj ostalo za režije pa svakoga dana očekuje da joj isključe struju. Još napominje da je zvala u oba ministarstva i slala im mailove, ali joj se nitko nije javljao niti odgovorio na elektronsku poštu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo