SRAMOTNO ZASTRAŠIVANJE: / Policija po nalogu HDZ-ovog župana upala u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke!

Image
Foto: Pixsell

Poznati odvjetnik koji se čitav niz godina bavi medijskim sporovima rekao nam je kako se dosad nije susreo s ovakvom praksom

5.3.2019.
18:03
Pixsell
VOYO logo

Samo tri dana nakon novinarskog prosvjeda kojem je cilj bio ukazati na političke pritiske i cenzuru, vladajući HDZ otišao je korak dalje s novim udarom na novinare. U dosad nezabilježenoj epizodi političkog pritiska na medije, dva uniformirana policajca danas su došla u redakciju Net.hr-a kako bi prema nalogu sisačko-moslavačkog župana, HDZ-ovog Ive Žinića utvrdili identitet i privatnu adresu naše novinarke i komentatorice Đurđice Klancir.

Žinić, koliko nam je poznato, protiv Klancir sprema tužbu, a zbog čega točno u ovom trenutku se ne zna. Uniformirani policajci u redakciji Net.hr-a kazali su nam kako djeluju jer ih je to zatražio odvjetnik Antonio Kaleb koji zastupa Žinića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno je jasno kako je identitet Đurđice Klancir bilo moguće doznati dopisom ili uvidom u baze podataka ili je tužba, jednostavno, mogla biti poslana na adresu redakcije. Nema sumnje kako je čitav ovaj udruženi političko-policijski poduhvat smišljen, režiran i proveden s ciljem zastrašivanja novinara Net.hr u savjesnom i odgovornom obavljanju svog posla.

Novi oblici zastrašivanja

Jedan poznati odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u medijskim sporovima, rekao nam je kako u svojoj karijeri nije doživio ovakvu prasku - da policija ulazi u medijsku redakciju kako bi utvrdila identitet novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je rekorder po broju tužbi protiv medija i novinara, a poruke subotnjeg prosvjeda, kako se čini, nisu došle do vladajućih. Duševne boli krhkih hrvatskih političkih krkana, poznato je, lakše se liječe uz nekoliko desetaka tisuća kuna odštete.

Ipak, ovaj događaj je nešto drugačiji od svega onog s čim su se novinari dosad susretali nakon 90-ih. Istaknuti član HDZ-a Ivo Žinić se samo koji dan nakon prosvjeda odlučuje na nezapamćen pokušaj političkog pritiska, u kojem mu je asistirala i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo