Srakić: Crkva kad nešto vrati, onda traži dalje

Biskupi su poručili vjernicima da glasuju po svojoj savjesti, ali i da misle o komunističkim zločinima i o tom da je obitelj moguća samo između žene i muškarca.

9.11.2011.
16:58
VOYO logo

Hrvatski biskupi uputili su poruku hrvatskim vjernicima i biračima povodom predstojećih parlamentarnih izbora, a tekst su predstavili predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić i pročelnik Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve dr. Gordan Črpić.

Istaknuli su da vjernici trebaju glasati po svojoj savjesti, no između redaka se da iščitati na koga "ciljaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plus za Karamarka

Primjerice, Črpić je istaknuo "potrebu dekonstrukcije totalitarizma i potrebu da se politička vlast posveti demontaži tog sustava". To, kako znamo, demontažom komunističkog režima koji se posebno naglašava u poruci, Tomislav Karamarkobavi se HDZ i njegov

Nasuprot tome, biskupi izražavaju žaljenje što se nastavlja stvaranje i nametanje nejasne slike o obrani Domovine u napadu na slobodu i neovisnost Hrvatske prije 20 godina, sa svim začuđujućim posljedicama na pravnoj i političkoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš - heroj ili zločinac?

Na pitanje tko nameće nejasnu sliku o Domovinskom ratu, Marin Srakić je kazao da to ne bi trebalo povezivati sa nekom političkom opcijom, već pojedincima koji neprestano odgađaju da se da što bistrija slika o našoj domovini pred našom javnošću.

Črpić je također, prilikom čitanja poruke, istaknuo kako "svaki čovjek ima prošlost, tragove, odgovornost, neodgovornost, poštenje ili nepoštenje i trebalo bi vidjeti kakve su osobe istaknute na kandidacijskim listama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano na te dvije teme, upitali smo Srakića kakav je njegov osobni stav prema Branimira Glavaša mogućnosti da se ime , budući da ga je posjećivao u zatvoru i pružao mu podršku za vrijeme njegovih optuženičkih dana. Na pitanje, dakako, nije odgovorio.

"Ne znam kako glase državni zakoni i je li to moguće, ako je netko u zatvoru", kazao je Srakić. A na upit o tome kako procjenjuje prošlost tog kandidata, kazao je da je osnovna današnja poruka da se "ostavlja građanima da sami procijene" te da je "najgore što možete učiniti je ne izaći na izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposlušni svećenici

"Pastoralni centri nisu za to da se u njima provodi politička promidžba, već su za to da se ondje moli", kazao je Srakić predstavljajući poruku. No, na upit o tome zašto je onda HDZ nedavno imao predstavljanje političkog programa u dvorani Crkve Svetog Ante u Šibeniku te zašto je župnik iz Varaždinske biskupije pozivao da se ne glasa za "crvene" i "agnostike" čime je otvoreno navijao za desne partije, Srakić je kazao:

"Svećenika imade na tisuće, pa u njih 3.500 može se dogoditi da jedan kaže nešto što nije u redu", izjavio je, zaključujući da kada se svećenik opredijeli za jednu opciju gubi kredibilitet prema drugim vjernicima. "Gdje nema zakona, nema ni prekršaja. Ako nema zakona koji to sankcionira, ne možemo mi tražiti sankcije", zaključio je na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sastanku biskupa i Kosor: A uvijek su neki izbori...

Srakića, kako je rekao, ne smeta što se sastanak biskupske komisije koja radi na povratu crkvene imovine održao u predizbornom ozračju, jer "stalno su neki izbori - ili lokalni ili predsjednički ili parlamentarni". Sam nije bio na tom sastanku.

"Komisije su se i do sada sastajale i prije i poslije izbora, to je njihov rad temeljem ugovora s Vatikanom", odgovorio je. Ipak, nema informacija o rješavanju imovinsko-pravnih pitanja u Kumrovcu, niti je htio govoriti o pojedinačnim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog njegovog neznanja kao šefa HBK je, pojasnio je, što tu imovinu traže razni crkveni redovi i pojedine biskupije, župe i slično, te oni, svaki za sebe, pregovaraju s državom o povratu, zamjenskim nekretninama ili novčanoj naknadi.

Upitan je strahuje li da sastanaka biskupa i nove vlasti neće biti pa se s ovim požurilo u samom finišu kampanje po principu "uzmi što se može", Srakić je odgovorio: "Ne, ne, ne, ne. I u vrijeme koalicije je Crkvi nešto vraćeno temeljem ugovora s Vatikanom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu mjerili

Na pitanje je li točna tvrdnja da je vlast na čelu s premijerom Ivicom Račanom zapravo vratila više nekretnina Crkvi već HDZ-ove vlade, gledano po mandatima, Srakić kaže:

"Mi to nismo mjerili, stvarno ja to nisam mjerio. Mi kad nešto vratimo, mi tražimo dalje", kazao je šef HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su poručili vjernicima da izađu na referendum o EU i da zaokruže "da".

Gay nije OK

Črpić je pročitao i pojašnjenje poruke biračima kojima Crkva poručuje da "za crkvu nije prihvatljivo bilo koje zajedništvo osim obitelji", odnosno ono koje ne uključuje brak žene i muškarca te je naglasio da se pri tome treba voditi računa o pravima djece i svetosti života te pristupiti rješavanju "bolnog demografskog pitanja". Tu se, prirodno, Crkva i opet svrstava uz konzervativce, a nasuprot pravima LGBT manjina i abortusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvajući nepovredivost života i obitelji, nastavio je Črpić istim putem, pitanje je kako političke opcije gledaju na to u pogledu odgoja i obrazovanja i kako gledaju na vjersku naobrazbu, zatim, koja sredstva planiraju usmjeriti na poticanje rađanja djece.

Treba obratiti pozornost i na političko zauzimanje za kultura rada u Hrvatskoj i vraćanju dostojanstva radnika i poslodavaca te "odnos prema nedjelji koji je odnos prema drugim sferama života", istaknuo je Črpić. Za neradnu nedjelju se bori još samo HSS, dok su svi ostali odustali nakon što je pala na Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo