finalizacija oko proljeća / Sprema se novi zakon: samo će država moći vidjeti tko je u registru branitelja

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Zamišljamo jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koja će biti dostupna službenim tijelima kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu', rekao je Medved

14.2.2017.
9:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar branitelja Tomo Medved nada se da će novi zakon o pravima branitelja, koji će regulirati i pitanje registra, biti dovršen do proljeća, piše 24 sata. 

"Predvidjeli smo da taj postojeći registar ustrojimo kao jedinstvenu evidenciju hrvatskih branitelja koja će biti dostupna službenim tijelima kao dokaz sudjelovanja u Domovinskom ratu", izjavio je Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time u povijest odlazi i jedna od najvećih ostavština vlade Zorana Milanovića. Braniteljske udruge brane ovaj potez.

"Sve bitne stvari koje se tiču socijalnih prava hrvatskih branitelja uvrštene su u novom zakonu i braniteljska populacija je zadovoljna", izjavio je predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar na najavu ukidanja registra branitelja za 24 sata je dao i bivši ministar resora Predrag Matić.

"Registar branitelja ukidaju zato što u njega planiraju ubaciti štošta. Za dvije godine očekujem da ministar Medved milijuntom branitelju dodijeli cvijeće i bombonijeru. Taj registar bio je najčasniji popis koji smo objavili. Htjeli smo da se časni osjećaju časno, a nečasnima da bude bar malo neugodno. Taj registar nije donio niti jednu negativnu stvar, a bio nam je koristan alat u ministarstvu pri, primjerice, dodjeli stipendija. Hrvatski građani trebaju znati kome i zašto plaćaju", ustvrdio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo