Bijelog Viteza ipak nema /

Šprajc za Svetog Nikolu Martini Dalić poklonio šibu, ministrica najavila: 'Počinje reforma državne uprave'

'Izvanredna uprava Agrokora nije planirana, ali je pokazao da znamo reagirati, da znamo upravljati krizom, jer da se njome nije upravljalo, Hrvatska bi se vratila u recesiju. Ne bih se složila da se ništa ne radi', poručila je Dalić u Direktu

6.12.2017.
22:52
VOYO logo

U fokusu i Vlade i oporbe i sindikata je iznos minimalne plaće. Svi se takmiče tko bi dao više, pa je tako jedan zastupnik rekao da bi ona umjesto sadašnjih 2600  trebala biti 5000 kuna. Ali minimalnu plaću ne daje ni Vlada ni oporba ni sindikat nego poslodavci pa su se i oni pobunili. Vlada će na kraju sutra donijeti odluku da minimalna plaća bude veća za 131 kunu pa će iznositi 2752 kune neto. 

Kažu da to povećanje ne bi trebalo ići na račun poslodavca jer će mu se iznos doprinosa umanjiti za 104 kune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će tako riješiti da vuk bude sit a ovce na broju, s nama je tim povodom potpredsjednica Vlade zadužena za gospodarstvo Martina Dalić.

Mislite li da ovih 131 kuna rješava ijedan ekonomski problem u Hrvatskoj? Pitam to zbog ove opće galame koja se digla oko minimalne plaće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se sada nalazimo u trenutku na kraju godine kada se donosi, međuostalim, i odluka o minimalnoj plaći. Što se tiče ove Vlade, ovo je drugo uzastopno povećanje minimalne plaće, a ono što se prvi put dešava je to da će se odluka o minimalnoj plaći donijeti zajedno s odlukom o izmjeni načina obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje zbog čega će trošak rada vezan uz minimalnu plaću biti manji nego što je danas. Za poslodavce će taj radnik biti jeftiniji.

Kako ste sad iskemijali da poslodavac na veću plaću plaća manji doprinose, mislite li da će to poslodavci zlorabiti?

Ja bih preporučila da to ne rade, to nije ispravan način gledanja. Postoji određen broj industrija, posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje zbog konkurentnosti dio radnika zarađuju minimalne plaće. Povećali smo minimalnu plaću, ali ne želimo da zbog toga ljudi ostanu bez posla. Radnik će poslodavcima biti sada jeftiniji. Stvara se i prostor da poslodavci sami povećati plaće iznad minimalnih. 

SDP traži da to povećanje svake godine bude 5 posto, (da minimalna plaća bude 60% do 2021.), zašto ne bi prihvatili i taj zahtjev? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da nikakva dugoročna obećanja ne treba davati, to je odluka koja se donosi svake godine. Ekonomija raste.

Ali problem nije minimalna plaća nego to što smo u zadnjih nekoliko godina, po svim pokazateljima  postali ekonomski najzaostalija zemlja u Europskoj uniji, to ne ide vama na dušu, ali na dušu vam ide što ne vidimo da se u tom pogledu išta bitno mijenja...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bih se složila s vama, da ne vidimo da se išta konkretno mijenja. Morala bih podsjetiti da je naša ekonomija padala i  gubila BDP šest godina zbog razni razloga, ne bih ulazila u te razloga. Sad smo u fazi uzlaznog ciklusa. Volim reći da izvanredna uprava Agrokora nije planirana, ali je pokazao da znamo  reagirati, da znamo upravljati krizom, jer da se njome nije upravljalo, Hrvatska bi se vratila u recesiju. Ne bih se složila da se ništa ne radi.

Sami ste rekli prije godinu dana da ćemo na 'Doing biznis' ljestvici skočiti za 10 mjesta, a pali smo za 8? Jeste li vi spremni na bolne rezove ili mislite da se ovaj zaostatak za Europom može nadoknaditi ovako, malim štelanjem sustava, fine tuninngom? 

Ja mislim da Hrvatskoj treba 'fino štelanje sustava', a to znači uređivanje načina na koji funkcioniraju instituacije i cijeli sustav. Vlada je danas ujutro imala radni sastanak vezan uz pripremu reformi i novog sustava plaća u državnoj upravi. Imamo reformu u planu i radi se na izradi zakonskog prijedloga. Voljela bih da je prijedlog išao brže. Od te reforme očekujem sistem koji će osigurati profesionalniju javnu upravu, koja će stvoriti temelje da ona razvija kompetencije i sustav nagrađivanja. Ja sam protiv toga da se reforme pojedinostavljuju 'bolnim rezovima'.

Slučaj Agrokor vam je dosad bio izgovor, i ok, Agrokor trenutno stabilno posluje, ali tvrtke koje posluju s Agrokorom su u prilično nezavidnoj situacioji, banke im ne odobravaju kredite, a otpis potraživanja mnoge od njih neće moći izdržati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S problemom Agrokora se eventualno suočavaju tvrtke koje nose specifičan teret - financijske mjenice. One tvrtke koje nose problem tih mjenica - ovih godinu dana imaju priliku i same se restrukturirati i pronaći način da se taj problem umanji. 

Što ako ne bude nagodbe? Prijeti li nam onda val stečajeva? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada nema naznaka zbog koje bi mislili da nagodbe vjerovnika uspjeti neće. Agrokor se restrukturira na teret sebe samoga. Pripremaju se podloge za nagodbu i ne bih htjela raspravljati o tome da je neće biti.

Sber banka je odlučna da naplati svoje potraživanje ali i drugi bondholderi pokrenuti su procesi u Washingtonu, New Yorku Londonu, jeste li još uvijek uvjereni da to sve na kraju neće platiti hrvatski porezni obveznici?

Za tužbe bondholdera iz SAD-a nisam čula. Držim da svatko ima pravo korz pravosuđe istjerivati svoju pravdu. Nijedna od tih tužbi nije protiv državi. Državi je bitno da svi vjerovnici budu jednako tretirani.

Ima li na obzoru kakvog Bijelog Viteza, postoji li kakva ponuda/interes za preuzimanje Agrokora? (navodno jedna grupa hrvatskih iseljenika i jedna američka investicijska banka)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do mene nije došla takva informacija. Ali svatko tko bi imao takvu ponudu, mora prvo razgovarati s vjerovnicima, oni tamo vode glavnu riječ. 

Nema Bijelog Viteza, ali ima Svetog Nikole koji je baš maloprije navratio i zamolio me da vam dam evo šibu, kaže da niste baš ispunili očekivanja, ali se nada da ćete dogodine proći bez šibe.. ako je kakva utjeha, šiba je evo zlatna..

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo