Istraga u tijeku /

Spolno uznemiravanje u OŠ na Visu: Djelatnica vikala 'Ne, ne, ne!', a on izvadio spolovilo

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Tri djelatnica škole na Visu prijavile policiji jednog djelatnika za spolno uznemiravanje

8.11.2018.
13:45
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Mučna i teška priča pogodila je grad Vis, a u središtu se našla tamošnja osnovna škola koju pohađa oko 130 učenika.

Riječ je o tome da su tri djelatnice OŠ "Vis" prijavile policiji jednog djelatnika te obrazovne ustanove za spolno uznemiravanje te da je u prostoru škole najmanje dvjema zaposlenicama pokazivao spolovilo te ih pozivao da ga dotaknu. Te informacije su dobivene u razgovoru s pouzdanim izvorima i nadležnim institucijama za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je kriminalističko istraživanje još u tijeku te da nikakav kazneni progon protiv eventualnog počinitelja još nije ni pokrenut, ali i radi zaštite malodobne djece te poštujući europsku Opću uredbu o zaštiti podataka, nisu navedena ni imena ni funkcije osoba uključenih u ove događaje. 

Zaposlenice su potvrdile da su podnijele kaznenu prijavu, ali i da su upozorene kako, dok traje kriminalističko istraživanje, ne smiju o tome pričati u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iz izvora bliskih djelatnicama, kao i od roditelja djece koja pohađaju školu i koji su, kako kažu, upoznati s nemilim događajima, uspjelo se doznati kakva je priroda optužbi. Slobodna Dalmacija je stupila u kontakt i s navodnim počiniteljem te kažu kako su njihove priče dijametralno suprotne.

Situacija je uzavrela, a kako prenose roditelji, Vijeće roditelja te škole zatražilo je od ravnateljice Anele Borčić da se djelatnika privremeno suspendira dok se situacija ne raščisti "jer su već i djeca uplašena".

Neki roditelji prijete da neće slati djecu u školu, ali navodni sporni zaposlenik i dalje neometano radi.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je zaprimilo podnesak te je pokrenut inspekcijski nadzor. Prema našim informacijama, slučaj istražuje policija", odgovorili su iz MZO-a.

Roditelji najavljuju kako će o svemu obavijestiti pravobraniteljicu za djecu, a školu su posjetili i iz Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Jednu je od djelatnica u srpnju ove godine prijavljeni djelatnik zaključao u knjižnici. Navodno joj je najprije dodirivao nogu, dijelio komplimente, a kada je krenula prema vratima očekujući da će ih on otključati, počeo je otkopčavati hlače te je izvadio spolovilo. Nakon što je djelatnica navodno počela vikati "ne, ne, ne!", skrivajući pogled, pustio ju je van.

Također, druga djelatnica prijavila je da je slična uznemiravanja doživjela više puta u zadnjih nekoliko godina. Treća je, prema tvrdnjama, doživjela "blaži" oblik uznemiravanja od strane prijavljenog - u prostoriji u kojoj se našla približio je stolicu njezinoj, stavio joj ruku na bedro i pokušao zadignuti suknju uz određene neumjesne komentare.

Prema tvrdnjama upućenih, djelatnik se često znao šaliti na neprimjeren način, uz aluzije na seks, što mnogima u školi smeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnice, koje su pod velikim stresom i posramljene, igrom slučaja saznale su da su sve tri bile njegove žrtve te su u drugoj polovini listopada odlučile podnijeti kaznenu prijavu.

"Ne mogu vjerovati da netko može iznositi takve monstruozne optužbe protiv mene. Zar ne postoji presumpcija nevinosti i tajnost postupka? Izložen sam linču, ne pijem, ne jedem, izgubio sam deset kila u ovih 15, 20 dana. Sramota me! Ako sam ikada u dugogodišnjem radu u školi naudio ijednom roditelju ili ijednom djetetu, neka dođe i kaže. Ma u tom slučaju pristajem na svaku kaznu, ali ovako bez dokaza, te izmišljotine... to nema veze s vezom. To je jedna klapa, jedna družba koja se uhvatila toga", na rubu plača dao je svoje objašnjenje situacije prozvani djelatnik, odbijajući sve optužbe na svoj račun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je šokiran prijavom, osobito jer je od zadnjeg navodnog nemilog događaja za koji je prozvan prošlo tri mjeseca. Ne negira jedino da je s jednom od zaposlenica posve slučajno, prema njegovim riječima, došlo do ovlaš dodira njezina vanjskog dijela bedra, i to u situaciji koju nije mogao izbjeći – kad se u prostoriji, u kojoj su bili zajedno, sagnuo ispod stola kako bi vidio zašto printer ne radi, a kad se dizao, slučajno ju je dotaknuo jer je sjedila blizu. Zbog toga ga je, kaže, ravnateljica opomenula.

Otac i suprug, gotovo pred mirovinom, dodaje, nikad dosad u životu nije ni bio na policiji.

"Protiv mene još nije pokrenut nikakav kazneni postupak, a ako bude trebalo, odgovarat ću na sudu, ali ovako ja neću izaći iz škole. Nisam ništa kriv", ustrajan je zaposlenik.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo