Manje za zaštitu od požara /

Splitskim Marjanom upravljat će se iz Zagreba: 'Postoji velika vjerojatnost da država uzme ključne ovlasti'

Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

'Preuzimanjem gospodarenja nad Marjanom od strane Hrvatskih šuma potencijalno bi se ugrozila zaštita te park-šume od požara', upozorava Goran Kotur

4.9.2017.
10:10
Miranda Čikotić/PIXSELL
VOYO logo

Ako se, uz državne i privatne šume, u novi prijedlog Zakona o šumama ne uvede termin "lokalne", splitskim Marjanom gospodarit će se iz Zagreba, donosi Slobodna Dalmacija.

Isti problem mogao bi se dogoditi Rovinju, Biogradu i drugim mjestima. Istarska županija sugerirala je gradovima i općinama da se bore protiv takve prakse kako bi zadržali svoje vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji velika opasnost da država uzme Gradu Splitu ključne ovlasti na Marjanu, zbog toga što je DORH pokrenuo postupak uknjižbe vlasništva parcela u vlasništvu Grada Splita na RH", izjavio je Goran Kotur, splitski gradski vijećnik SDP-a.

Naime, po sadašnjem Zakonu o šumama, postoje samo državne i privatne šume. Ako se to provede, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan i dalje će upravljati Marjanom kao zaštićenim područjem, ali će gospodarenje preuzeti Hrvatske šume. Najveći problem je u tome što bi, po Zakonu o šumama, Hrvatske šume postale nadležne i za mjere zaštite od požara na Marjanu, ali bi u to ulagale puno manje novca nego što se ulaže sada – tvrdi Kotur, donosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zakon o šumama je u javnoj raspravi, koja će trajati samo još do 5. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo