više od 70 tisuća auta / Splitska gradska uprava kaže da im nedostaje 20 tisuća parkirališnih mjesta

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prema toj studiji, utvrđeno je da nedostaje oko 15 tisuća parkirališnih mjesta, a tome treba dodati da je posljednjih desetak godina broj vozila u Splitu, pretpostavlja se, povećan za deset tisuća

18.12.2022.
8:37
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Prema podatcima Postaje prometne policije, Split ima više od 88 tisuća registriranih motornih vozila različitih kategorija, među kojima više od 70 tisuća osobnih automobila, a kako tvrde u gradskoj upravi, nedostaje mu čak 20 tisuća parkirališnih mjesta.

Od Damira Babića iz Odsjeka za promet i komunalno održavanje grada Splita doznaje se da posljednjih 12 godina njihov odjel nije utvrđivao "egzaktne mjerne podatke", a posljednji podatci su iz 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema toj studiji, utvrđeno je da nedostaje oko 15 tisuća parkirališnih mjesta, a tome treba dodati da je posljednjih desetak godina broj vozila u Splitu, pretpostavlja se, povećan za deset tisuća.

"Zaključno bi se moglo reći da je procjena kako u gradu nedostaje od 18 do 20 tisuća parkirališnih mjesta. Naravno, tu nije uzet u obzir podatak o broju parkirališnih mjesta na privatnim česticama zemlje, što donekle ublažava nedostatak parkirališnih mjesta", rekao je za Hinu Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni nedostatnog prostora za promet u mirovanju, kako stručnjaci zovu parkiranje, u gradu najavljuju da će uskoro početi gradnja dviju novih garaža - u Dobrilinoj ulici i u gradskoj četvrti Lokvama. Gradsko vijeće u rujnu je odobrilo podizanje potrebnog zajma od 60 milijuna kuna, o čemu je nedavno potpisan ugovor s bankom, a njime će se financirati i uređenje nekoliko splitskih ulica. 

Image
Gost RTL-a Danas /

Škoro priznao da je suvlasnik skupog parkirališta ispred bolnice: 'Trebalo je puno uložiti'

Image
Gost RTL-a Danas /

Škoro priznao da je suvlasnik skupog parkirališta ispred bolnice: 'Trebalo je puno uložiti'

Parkiralištima i garažama u Splitu upravlja gradska tvrtka Split parking i, kako kaže njezin direktor Davor Matošić, ukupno imaju 3736 parkirališnih mjesta u 20 garaža i 4221 mjesto na 68 uličnih parkirališta. Najveća potražnja za parkirališnim mjestom je u širemu gradskom središtu, posebice navečer tijekom turističke sezone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među ostalim, od 2016. do danas Split parking je investirao gotovo 50 milijuna kuna, od čega se renovirala garaža u Šimićevoj na Blatinama, a zatim se sanirala garaža na Pujankama", rekao je, dodajući kako su uveli održavanje sustava javnih bicikala te da je u Splitu gotovo 42 tisuće registriranih korisnika. "Također smo postavili senzore na parkirna mjesta uz aplikaciju za navođenje, nabavili nova vozila za pauk službu i uredili odlagalište Dračevac", rekao je Matošić.

Pravu gužvu u središtu grada Splićani i njihovi gosti osjetit će uskoro s otvaranjem Općinskoga suda u samome gradskom središtu, u Gundulićevoj ulici, kamo automobilima na posao dolazi nekoliko stotina službenika, a stižu i mnoge stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama Split parkinga, u Splitu je na raspolaganju približno 30 tisuća legalnih mjesta za parkiranje, no uzme li se u obzir koliko grad ima osobnih automobila i koliko ih dolazi iz okolnih gradova i mjesta, te nepregledne gužve turista ljeti, parkiranje je gorući problem grada pod Marjanom, pogotovo u njegovu središtu. 

Stručnjaci s Prometnog fakulteta - Rješenje za središte grada nije povećanje parkirališnih mjesta 

Docent Rajko Horvat s Katedre za tehniku cestovnog prometa Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu rješenje za nedostatak parkirališta u središtu Splita vidi u smanjenju prometnog opterećenja i uvođenju tzv. shuttle autobusa, koji u kružnoj vožnji redovito prometuje oko važnih točaka i svakih nekoliko minuta prevozi putnike do središta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim rješenjem se postiže smanjenje prometnog opterećenja u centru grada, korisnicima se omogućuje da dolaze u centra, gdje neće gubiti vrijeme u traženju parkirališnog mjesta, a veliki je potencijal i u ekološkoj očuvanosti centra, te se troši puno manje energije", istaknuo je Horvat.

"Potenciranje izgradnje parkirališnih mjesta u centru grada je kontraproduktivno. Rješenje je Park&Ride sustav, planiranje parkirališnih mjesta izvan gradskih središta i organiziranje transfera do središta. Ljudima treba osigurati mobilnost. Prije svega treba dobra volja grada, to treba planski napraviti i ono što je najbitnije je da se konačno počne slušati prometna struka koja treba biti uključena u te procese", zaključio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić rekao je da se problemi s parkiranjem rješavaju tako da se ne povećava broj parkirališnih mjesta, nego se smanjuje broj automobila u gradovima, a ljudima se daju alternativna rješenja kako doći u središte grada bez automobila - poboljšava se javni prijevoz autobusima i željeznicom i omogućuje ljudima da ondje gdje to teren dopušta mogu voziti bicikl, a na nekim najkraćim relacijama mogu ići i pješice. Rekao je i kako je taj fakultet za grad Split prije dvije, tri godine počeo raditi plan održive mobilnosti i strategiju razvoja prometa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike