Split postaje praonica američkih ratnih brodova?

4.8.2010.
11:25
VOYO logo

Razlog je operacija washdown, odnosno riječ je o pranju i čišćenju opreme koju brod nosi, poput tenkova, helikoptera, topništva, protuoklopnih vozila, oružja i municije. Do siječnja 2008. godine brodovi su zbog washdowna pristajali u mornaričkoj luci Rota u Španjolskoj, a nakon toga zbog renoviranja iste luke amfibijski brodovi zajedno s opremom se čiste i peru u Kuvajtu.

No, to bi se sve uskoro moglo preseliti u Dalmaciju, piše tjednik Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prošli tjedan u prostorijama Lučke uprave u Sjevernoj luci Split održan je sastanak predstavnika hrvatskih ministarstava, policije, državne granice i Luke Split s američkim vojnim izaslanicima i predstavnicima ratne mornarice, na kojem su Amerikanci izložili ideju da njihovi ratni brodovi do četiri puta godišnje pristaju u Splitu.

"Razmotrene su logističke mogućnosti Sjeverne luke Split te je dogovoreno da će američka strana u što kraćem roku dostaviti okvirni plan dolazaka brodova, specificirati i klasificirati potrebne kapacitete iskrcajnih rampi, veličinu prostora za izvođenje operacije, specificirati otpadne vode nakon čega će se očitovati hrvatska strana", potvrdio je jedan od sudionika sastanka za Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, washdown izgleda tako da luka osigura prostor, nešto od opreme poput električnih generatora te poljoprivredne i carinske inspektore, a sve ostalo rade marinci – iskrcavaju opremu, čiste je i vraćaju na brod. Cijela operacija navodno traje najdulje sedam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo