JEDINA NADA ZA BOLESNU DJECU / Spinrazu počinje primati još 20 pacijenata: Idući tjedan kreće i kliničko ispitivanje novog lijeka

Nuspojava je zabilježena kod petero pacijenata, ali ne i u Hrvatskoj.

6.8.2018.
20:00
VOYO logo

Zabrinuti smo, ali Spinraza je jedina nada našoj djeci. Poručili su to roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije nakon što su Europska i Hrvatska agencija za lijekove objavile da je lijek Spinraza kod nekih pacijenata uzrokovao hidrocefalus. Nuspojava je zabilježena kod petero pacijenata, ali ne i u Hrvatskoj u kojoj terapiju tim lijekom trenutno prima petero mališana, a uskoro njih još 20.  

Ovaj pomak rukom Teinoj obitelji je sve. U listopadu prošle godine prva je u Hrvatskoj primila Spinrazu. Do danas 5 doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tea lijepo napreduje sa Spinrazom i u četvrtak idemo po sljedeću dozu, to je šesta po redu i nadamo se daljnjem napretku", kaže Ivona Matijević, Teina majka.

Jer od Spinraze ni ona ni drugi roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije - neće odustati. Iako se u pet od 5 tisuća pacijenata u svijetu koji primaju isti lijek kao nuspojava razvio hidrocefalus ili vodena glava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Sva djeca oboljela od spinalne mišićne atrofije za koju je indicirana terapija dobit će lijek'

"Hidrocefalus je ozbiljna pojava međutim, ako to stavimo u odnos s tijekom bolesti ako se ne primi lijek, onda je sigurno da su veće nuspojave od same spinalne mišićne atrofije", kaže Ana Halapić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljne nuspojave u Hrvatskoj zasad nema, ali proizvođač Spinraze preko Europske i Hrvatske agencije za lijekove upozorava. 

" ... potražite liječničku pomoć u slučaju povraćanja ili glavobolje koji ne prolaze, neobjašnjivog smanjenja razine svijesti, i u djece, povećanja opsega glave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kolibrići: Samo 4 djece prima Spinrazu, jednoj curici pomogao je Lovren

"Da li je to prirodan tijek bolesti, da li je to nuspojava zaista to će se s vremenom pokazati. Zato se sva ta događanja i prate. Pomno prate u cijelom svijetu pa i kod nas", kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spinrazu u Hrvatskoj prima petero pacijenata,  a do kraja rujna liječenje će započeti još njih 20. Lijek je, kaže primarijus Novak, revolucionaran, ali ne i čudotvoran.

"Motorički razvoj postoji, blagi, blaži nego u zdravih, ali kod nekih ga izgleda ima. Tu treba vremena da se može točno i objektivno procijeniti".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali pacijenti poput 9-godišnjeg Mate koji su priključeni na respirator još uvijek su na čekanju. 

"Mi smo ostavljeni sad da čekamo i dalje i da zapravo svojim postupcima utječemo na tu promjenu jer kažem  zemlje u okruženju nemaju to ograničenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedan na KBC-u Zagreb kreće i kliničko ispitivanje novog lijeka kojeg je obećao premijer Plenković.  Nadu u napredak s njim će dobiti 11 pacijenata. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo