Dobrodošlica na arapskom u novu zagrebačku trgovinu orijentalnih delicija. Rahat lokum, začine, datulje, čajeve, u Zagreb je doveo Sirijac Farez.
"Što jedemo, što pijemo, što ste nam pripremili? To je sarma baklava, pisticao čokolada blaklava, ovo je orah baklava i ima rahat loktum i ima ovaj libanonski sok od datzulje, evo probajte. Hvala Neobično super.", kaže Farez Hadad, vlasnik orijentalne trgovine.
Na policama se mogu pronaći svi sastojci za turske, sirijske i libanonske kuhinje. Rimi je majka Hrvatica, a otac Libanonac.
"Homos namaz od slanutka, namaz od patlidžana poznat kao mi ga zovem babaganuš i bob, dosta ljudi ga ne pozna ali ga probavaju jer je zanimljiv.", prijedlog je vlasnika o tome što svatko mora probati.
Na listu zagrebačkih internacionalnih trgovina upisala se i Rusija. Hrvate osvajaju svojim ribljim delicijama popu dimljene jesetre, juhe boršč, tulskih medenjaka.
"Ali Hrvatima je najdraže ruski piljemni ravijole, koji su punjeni svinjetinom junetonom. Zatim kavkaske začine, jako vole hmelj, somelj pa su otkrili jetru od bakalara koja je izuezeno zdrava, izuzetno ukusna.", kaže Anastasija Knežević, vlasnica ruske trgovine.
Anastasija je iz Rusije u Zagorje stigla s 12 godina. U svojoj trgovini Zagrepčane upoznaje i s tradicionalnim pićima. Votkom, pivom i konjakom kakvog je pio Staljin.
"Što se tiče votke po odabiru Hrvata je kedrovica, to je baš od sibirskih pinjola. Pet puta je destilirana, nema zadaha, glavobolje, i treba je pravilno popiti što Hrvati ne znaju. Treba ju ispustiti kroz nos ili usta i onda neka zakuska.", kaže Anastasija.
Rusija je u Zagreb stigla prije 5 godina, ali kineske trgovine i soja sos Hrvatima su stari znanci.
"Vino od riže koje daje dobar miris, više je za kuhanje. I recimo lagama, to je jako popularno, to svi Azijati vole, to je kao ajavr, ali ljuto.”, kaže Tong Chen-Li, vlasnik kineske trgovine.
Tu su i kineski rezanci, juhe, dim sum - tijesto punjeno mesom, ribom ili povrćem... No najprodavaniji proizvod su kineske proljetne rolice.
"To svi vole i hrskavo je, a ovo je naš kruh. Ljudi kažu da nemamo, ali ovo je naš kruh on je na pari. I ovo je kolač od riže, to se jede za kinesku novu godinu, ovo jelo mora biti. To je sada 15.2.", kaže Tong Chen-Li.
Kineski, ruski, orijentalni, ukrajinski. Ako vam je dosadio uvijek isti špeceraj - Zagreb ima izbora.