NA OPREZU ZBOG ZDRAVLJA / Spavalo vam se i zijevalo cijeloga dana? Niste ni svjesni u čemu ste sudjelovali

S obzirom na to da trećinu života provedemo u krevetu, itekako je važno govoriti o spavanju i spavati

15.3.2019.
22:15
VOYO logo

Ako vam se zijevalo tijekom dana, ne brinite. Ni da ne znate, pridružili ste se proslavi Svjetskog dana spavanja.

Svaki peti stanovnik ima problema sa spavanjem. Bilo to zbog klasične nesanice, prestanka disanja u snu ili pak zbog užurbanog tempa života

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Simptomi su klasični ili nemogućnost usnivanja, ili otežano prosnivanje ili ranojutarnje buđenje koje je praćeno osjećajem nekvalitetnog spavanja, a tijekom dana se osoba osjeća nervozno, napeto, razdražljivo, ima poteškoća s koncentracijom, s pamćenjem'', objašnjava Domagoj Vidović iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Ako se to ponavlja tri do četiri puta na tjedan tri mjeseca, to je znak za neki od poremećaja. A kako bi se otkrilo o čemu se radi, ide se na zanimljiv pregled - spavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pripremam vas za polisomnografiju. Sada ćemo vam staviti elektrodice kako bi mogli pratiti vaš moždani odgovor. Znači spavate, uvijek smo uz vas, pratimo vas kamerom, slušamo što se sve dešava, bilježimo sve vaše faze spavanja'', objašnjava Ana Hršak, sestra u Poliklinici za poremećaje spavanja.

Pacijenti inače dolaze u 21 sat sat i ovdje bi trebali zaspati i probuditi se ujutro, naime, kako objašnjava Hršak ''za kvalitetan nalaz treba nam šest sati spavanja, odnosno snimanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako često zanemaren, san je jako bitan za ravnotežu i normalno funkcioniranje organizma.

''Sad kad smo pacijenta stavili na spavanje možemo pratiti sve što se zbiva s njim'', objasnila je Hršak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat nismo dočekali jer smo se morali probuditi i završiti prilog, ali pretragu je obavio i Neven Ribarić, predsjednik Udruge opboljelih od apneje. Ova mu je pretraga i otkrila apneju -  prestanak disanja u snu.

''Ja sam prije 15 godina imao problema s hrkanjem. Meni je supruga imala problema zaspati ili tijekom sna sam je probudio s glasnim hrkanjem'', kaže gospodin Neven.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bez zraka se u snu tako može ostati i više od 30 puta u satu. Zato on danas mora spavati s maskom koja mu olakšava disanje. Stoga, spavajte! Što ranije u krevet, bez mobitela i televizije u prozračenoj soba. A ako vas netko uhvati da spavate i na poslu, uvijek se možete opravdati da ispunjavate nužnih šest sati sna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo