ŠPANJOLSKI PREMIJER U POSJETI / 'Važno je da se Hrvatska uključi u projekte kao što je zajednička valuta euro'; Lobira za uvođenje španjolskog kao fakultativnog predmeta

'Važno je da se Hrvatska uključi u projekte kao što je zajednička valuta euro, i u ostale, i vjerujem da će se to dogoditi'', rekao je španjolski premijer

6.10.2021.
19:36
VOYO logo

Španjolski premijer Pedro Sanchez doputovao je u Zagreb. U tri desetljeća hrvatske neovisnosti, ovo je prvi put da španjolski premijer dolazi u posjet Hrvatskoj.

Sanchez se u Banskim dvorima sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem, a osim toga očekuje ga i susret s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka s španjolskim premijerom, Plenković se na zajedničkoj konferenciji za medije Sanchezu zahvalio na posjetu, dodajući da je susret bio "sadržajan i kvalitetan", prenosi Dnevnik.hr. Dodao je i to da je sa Sanchezom razgovarao o jačanju odnosa dviju zemalja.

Unaprjeđivanje suradnje

"Hrvatska je prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9, 9 članica EU koje su na Sredozemlju i taj će forum služiti za unaprjeđivanje suradnje u nizu područja, posebice ključnih globalnih pitanja - nezakonitih migracija, klimatskih promjena te za niz sigurnosnih i razvojnih tema", kazao je. Osim toga, Plenković je rekao i kako se izuzetno veseli suradnji sa Španjolskom u industriji turizma koja je vrlo važna i u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTANAK U SLOVENIJI /

Plenković otkrio o čemu je razgovarao s Vučićem: 'Rekao sam mu da riješi pitanje s udžbenicima'

Image
SASTANAK U SLOVENIJI /

Plenković otkrio o čemu je razgovarao s Vučićem: 'Rekao sam mu da riješi pitanje s udžbenicima'

Hrvatski je premijer istaknuo i projekt o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije, DONES, u kojem sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković. "Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. Smatramo je da je to dobro, no imali smo oscilacija tijekom COVID krize. Danas smo razgovarali kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje", kazao je Plenković.

Premijer je otkrio da ga je Sanchez pozvao u posjet u Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Važno je da se Hrvatska uključi u projekte'

Na koncu se obratio i španjolski premijer koji je zahvalio na pozivu i dobrodošlici te je rekao da će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa koji s vremenom samo postaju bolji.

''Važno je da se Hrvatska uključi u projekte kao što je zajednička valuta euro, i u ostale, i vjerujem da će se to dogoditi'', rekao je Sanchez. Također, španjolski premijer je lobirao za uvođenje španjolskog jezika među fakultativne predmete u hrvatskim školama, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se nada i boljoj kulturnoj suradnji. Spomenuo je i benefite europskih fondova, ističući da su oni prilika da se obnovi ekonomija zemalja. Sanchez je kazao da je na sastanku s Plenkovićem govorio o projektima koje će narednih godina pokrenuti s hrvatskim poduzećima.

Na kraju je još jednom zahvalio na pozivu. "Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo