ŠOKANTNI STAVOVI S LETKA IZ CRKVE: / Žena treba poštovati potrebu muža za seksom čak i kada joj se ne da

Image
Foto: screenshot / RTL

U katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru ovih su dana dijeljeni leci s bračnim savjetima, ali samo za žene.

19.4.2016.
23:05
screenshot / RTL
VOYO logo

Konkretno, savjet za spolni život na tom je letku uobličen u pitanje koje bi žena trebala postaviti samoj sebi: Poštujem li njegovu potrebu za spolnim odnosom sa mnom i onda kada za to nisam raspoložena?

"Ljubav je kad muškarca puštate da bude vođa"

"Ljubav je kad muškarca puštate da bude vođa. Ljubav je kad poštujete njegovu potrebu za spolnim odnosom čak i kad se vama ne da", riječi su kojima se objašnjava ljubav na spomenutim lecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta tumačenja ljubavi citirana su iz knjige 'Ljubav i poštovanje' bivšeg američkog pastora i komunikologa dr. Emersona Eggerichsa koji tvrdi da žena mora znati gdje joj je mjesto u odnosu na muškarca.

"Temelj knjige je taj ludi krug u kojem se većina odnosa nalazi. To je da muškarac bez poštovanja reagira bez ljubavi i žena bez ljubavi regaira bez poštovanja", kaže Marko Matijašević, predstavnik nakladnika spomenute knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PAPA: /

"Crkva čija su vrata zatvorena iznevjerit će sebe, a umjesto da bude most, postat će zapreka"

Image
PAPA: /

"Crkva čija su vrata zatvorena iznevjerit će sebe, a umjesto da bude most, postat će zapreka"

"Ženi je prirodno da bude vođena"

"Muškarcu je prirodno da vodi, ženi je prirodno da bude vođena. Moja djevojka je tražila muškarca koji će je moći voditi, koji će biti sposoban nju voditi. To ne znači da ona nije ambiciozna, ali kao vi nju vodite, na taj način u odnosu muškarac će biti malo čvršći", pojašnjava Matijašević svoj stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, sociolog i književnik Bruno Šimleša smatra da takvi 'srednjovjekovni obrasci ponašanja' ne 'pale' u 21. stoljeću.

"Ja sam vođa svojoj ženi i ona je vođa meni. Dakle, njezina uloga nije da podržava mene, nego je naša uloga da podržavamo jedno drugoga", kaže Šimleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRAK JE MRAK? /

Supružnički seks često se svodi na puko kukanje, a evo i zbog čega...

To su sasvim OK stavovi... za 19. stoljeće

U knjizi dr. Eggericha, ženi se sugerira da sluša muškarca ne oslanjajući se samo na vlastitu intuiciju. Upitan znači li to da žene, poput životinja, imaju samo intuiciju, a ne i moć rasuđivanja, pa im treba muškarac da ih vodi, Matijašević je odgovorio: "Mislim da je to opće poznato. Ženska intuicija je ono čime se žene vode, kojom se često ponose i koju često spominju".

On se poziva na svoje 'biblijsko stajalište' da je u odnosu potrebna hijerarhija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimleša pak kaže kako je "to možda OK za 19. stoljeće jer je društvo bilo na tom stupnju razvoja".

"Za vrijeme kada je pisana Biblija je isto razumljivo, jer je opet društvo bilo na tom stupnju razvoj. Ali u 2016. nemamo apsolutno nikakvog izgovora da žene i muškarci nisu sto posto ravnopravni", zaključio je Šimleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike