SOCIJALNE RADNICE PROGOVORILE O UBOJICI 3-GODIŠNJEG SINA: / 'Nismo mogle znati da će napraviti nešto tako prestrašno'

Image
Foto: Pixsell

Socijalne radnice iz Pule ispričale su timu za krizne intervencije kako 3-godišnji dječak kojeg je ubila njegova majka Chiara Pašić nije pokazivao znakove zlostavljanja.

7.6.2017.
19:00
Pixsell
VOYO logo

Kada je s djetetom dolazila u Centar za socijalnu skrb, Chiara Pašić bi donosila igračke s kojima se mališan igrao dok je ona razgovarala sa socijalnim radnicama. Kako su one ispričale, maleni Denis, kojeg je majka zadavila i potom bacila u more, bio je prilično živahno dijete, piše Večernji.

Radnici nisu vidjeli naznake zlostavljanja

Chiara se Centru prvi put obratila 27. siječnja ove godine radi obveznog savjetovanja prije razvoda braka. Primila je psihološku pomoć kao žrtva nasilja u obitelji, a pritom je tražila i jednokratnu socijalnu pomoć. Pulski je centar pri izvidu kontaktirao Centar za socijalni rad Bihać, no od njih nisu dobili nikakvu naznaku niti o psihičkim problemima majke niti o zlostavljanju djeteta. Oni su također bili u domu te zaključili kako se radi o ljudima koji žive normalno, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je i Denisova baka, Chiarina majka, kazala kako će se i dalje skrbiti o svojoj starijoj unuci te da će nastaviti financijski pomagati kćer i unuka. Izjavila je i kako oni žive u stanu koji će Chiara poslije djedove smrti naslijediti, a zato je Chiari odbijena jednokratna naknada za koju se u medijima pisao da ju je dobila.

Četrnaest godina kasnije, 2003., Centar je skrbništvo po službenoj dužnosti nad starijom kćeri Chiare Pašić dao baki jer ju je Chiara rodila kao maloljetnica. Postupak skrbništva ponovio se 2010. godine. Majka je tada nestala. Kasnije se ispostavilo da je otišla u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, kad se vratila u Hrvatsku i obitelj se ponovno našla u tretmanu socijalne skrbi, njezina starija kći izjavila je kako želi nastaviti živjeti s bakom jer su se zbog neviđanja s majkom odnosi prekinuli, no dodala je kako s njom želi imati redovite odnose.

'Nismo mogli predvidjeti da će napraviti nešto tako prestrašno'

'Socijalna skrb jako je osjetljivo područje, ali doista nije moguće samo tako predvidjeti da će se nekome pomračiti um i da će napraviti nešto tako prestrašno', rekla je predsjednica Sindikata Jadranka Ivezić. Dodaje da u pulskom centru vlada gotovo opsadno stanje te da su psovke, prijetnje i uvrede koje s ulice dobacuju radnicima prestrašne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komora socijalnih radnika najavila je stručni nadzor koji bi trebao dati pravu sliku cijelog slučaja. Po Komori, prvo je trebalo ići sa stručnim, a ne upravnim nadzorom, koji je hitno naredila ministrica Nada Murganić.

Ministarstvo: Bilo je propusta

No, upravni nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku utvrdio je kako su počinjeni propusti u radu i postupanju stručnih radnika u procjeni rizičnog ponašanja majke Chiare Pašić te da nisu pravodobno poduzeli mjere zaštite djeteta, kako je poručila ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivezić uzvraća pitanjem: 'Zašto onda ne izađe s onim što je propušteno?'

I prije ga se pokušavala riješiti?

No, čini se kako je moguće da je Chiara i prije ubojstva djeteta tražila način da ga se riješi. Kako piše Večernji, Chiara je navodno bila u Dječjem domu Ruža Petrović s namjerom da tamo ostavi malenog Denisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Davorka Belošević demantirala je tu informaciju, rekavši kako više ne može reći ništa o tragičnom slučaju.

Kazala je da roditeljima ili srodnicima koji se dođu raspitivati o mogućnosti smještaja djeteta u dom objasne postupak i upute ih u Centar za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo