RADELJIĆU PRIJETILI DA ĆE SE ZBOG KOLINDE AUTOM ZABITI U NJEGA: / SOA se oglasila o skandalu

Image
Foto: PIXSELL

"Pored zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske.

22.12.2018.
8:33
PIXSELL
VOYO logo

Tvrdnje sada već bivšeg savjetnika predsjednice Republike za unutarnju politiku, Mate Radeljića, da mu je šef kabineta ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Davor Franić prijetio ako ne podnese ostavku, u petak navečer komentirali su iz SOA-e.

Image
SAVJETNIK RADELJIĆ KOJEG JE KOLINDA RAZRIJEŠILA: /

'Smijenjen sam uz prijetnju SOA-e. Rekli su mi da su spremni autom se zabiti u mene'

Image
SAVJETNIK RADELJIĆ KOJEG JE KOLINDA RAZRIJEŠILA: /

'Smijenjen sam uz prijetnju SOA-e. Rekli su mi da su spremni autom se zabiti u mene'

Nakon što je smijenjen s dužnosti, Radeljić je u pismu javnosti ustvrdio da je Franić, navodno na zahtjev same predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, tražio od njega da podnese ostavku te mu zaprijetio da je spreman, ako to ne učini, zabiti se automobilom u njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA-ino priopćenje šturo i općenito

"Izvješćujemo Vas da SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Pored zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati", prenosi N1 šturo i općenito priopćenje SOA-e.

Radeljić je u svome pismu opisao susret s Franićem, 5. prosinca u jednom kafiću u Grahorovoj ulici u Zagrebu napisavši da je ranije toga dana, dok je Radeljić bio u Sisku s predsjednicom Republike, Franić zatražio da se hitno sastane s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica komenitrala Radeljića prije njegovog pisma

"Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene", napisao je Radeljić.

Predsjednica Grabar Kitarović u sinoćnjem se intervjuu Hrvatskoj radioteleviziji osvrnula i na razrješenje Radeljića kojeg je zamijenila bivšom novinarkom Mirjanom Hrgom. Kazala je kako "svako vrijeme traži neke nove ideje i rješenja" te da je odlučila ući u novu godinu "na krilima pozitivnih inicijativa iz prošle godine, poput demografije ili brendiranja". Također je rekla kako joj nitko nikada, pa ni premijer Andrej Plenković, nije određivao njene savjetnike niti tražio njihovu smjenu. Radeljićeve teške optužbe na njezin i SOA-in račun nije ni mogla komentirati jer je intervju za HRT bio snimljen prije dospijeća Radeljićevog pisma u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo