SNIMILA 'ČUDOVIŠTE' NA PULSKOJ PLAŽI: / Znanstvenik pojasnio da nema razloga za brigu, ali da ih se može očekivati još više

Image
Foto: ludens.media

U pulskom akvatoriju može se očekivati mnogo meduza jer ih je već u travnju bilo mnogo, a uz njih i mnoštvo rebraša, ali ni jedni ni drugi ne peku

24.7.2020.
17:32
ludens.media
VOYO logo

Čitateljica Glasa Istre na pulskoj plaži Hidrobaza po prvi puta je vidjela vidjela je smeđu meduzu, a kako je stvor slabo poznat na tom dijelu Jadrana, zabrinula se je li on opasan kao i njena rođakinja zloglasna po ljubičastim nitima koje žare.

Ipak, predstojnik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Martin Pfannkuchen kaže kako nema razloga za brigu. Objašnjava da je riječ o mladom primjerku takozvane mediteranske meduze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Znanstveni naziv joj je Cotylorhiza tuberculata i trenutačno je možemo vrlo često pronaći u velikom broju zajedno sa salpama i rebrašima u cijelom sjevernom Jadranu, pogotovo sjevernije od Pule“, objašnjava Pfannkuchen. Dodaje kako „ne peče značajno, iako je osjetljiva koža može osjetiti"..

U pulskom akvatoriju uočena je još jedna vrsta meduza, Aurelia aurita. Česta je u Mediteranu, i uopće ne peče. Sigurno će ih biti u ljetnoj sezoni jer ih je već bilo mnogo u travnju, ističe Pfannkuchen te dodaje kako će more bit puno rebraša, stvorenja koja su naoko slična meduzi, ali uopće ne pripadaju žarnjacima. „ moguća je pojava također bezopasnih rebraša. Oni ne peku, ali zbog svoje brojnosti među kupačima stvaraju osjećaj nelagode“, komentira znanstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo