SNAŽNO NEVRIJEME DUŽ JADRANA: / Splitska riva pod vodom, udari juga i do 114 kilometara na sat, mnogi trajekti nisu isplovili...

Image
Foto: PIXSELL

Na splitskoj Rivi pojedini valovi već su došli do prvih kafića, a ta bi pojava mogla biti znatno izraženija u noći na subotu

13.12.2019.
21:36
PIXSELL
VOYO logo

Snažna sredozemna ciklona je tijekom rane večeri počela je naglašeno utjecati na vrijeme duž cijelog Jadrana, a ciklonalni centar se sa sjevernog Jadrana brzo spušta prema Dalmaciji gdje će se naći sljedećih nekoliko sati. Tlak zraka u Istri na razini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrijednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem tlaku zraka posljednjih nekoliko godina, javlja Dalmacija danas.

S ciklonom dolazi i sve obilnija kiša. U Rovinju je, primjerice popdne palo više od 70 litara kiše po četvornom metru, a navečer će kišno nevrijeme zahvatiti velik dio Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valovi dolaze do kafića na splitskoj Rivi

Da je jugo u stalnom jačanju govori i podatak o udarima vjetra od 114 kilometara na sat zabilježenima oko 19 sati u Splitu. Zbog niskog tlaka zraka ponegdje je već došlo do pojave ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Na splitskoj Rivi pojedini valovi već su došli do prvih kafića, a ta bi pojava mogla biti znatno izraženija u noći na subotu, piše Dalmacija danas.

Dok na Jadranu trenutno puše snažno jugo, s talijanske strane obale zapuhala je vrlo jaka tramontana koja je donijela hladni zrak s Alpa, a područje od Ravene do Ancone zabijelio je snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni trajekti i katamarani ne voze

Osim toga, jugo je povećalo i valovitost mora i stvorilo probleme u prometu morem. Kako javlja Dalmacija danas, u prekidu su trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.

Također su u prekidu i katamaranske linije Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli; brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo