unaprjeđenje sustava / Smrt male Nikoll pokrenula promjene u sustavu! Evo koliko se socijalnih radnika planira zaposliti novim Akcijskim planom

Je li novogradiški centar mogao spriječiti smrt male Nikoll, u ministarstvu i dalje smatraju da je bilo nepravilnosti, iako stručni nalazi socijalnih radnika i psihologa tvrde suprotno

26.4.2021.
18:50
VOYO logo

Tri tjedna od smrti djevojčice iz Nove Gradiške najavljene su promjene u sustavu - predstavljen je Akcijski plan koji bi trebao unaprijediti sustav socijalne skrbi i to kroz povećanje broja socijalnih radnika, ali i nadzor nad njihovim radom.

No resorni ministar najavljuje zapošljavanje 200 ljudi u sustavu socijalne skrbi, a na Zavodu su ukupno 152 socijalna radnika! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li novogradiški centar mogao spriječiti smrt male Nikoll, u ministarstvu i dalje smatraju da je bilo nepravilnosti, iako stručni nalazi socijalnih radnika i psihologa tvrde suprotno.

Image
STIGAO NALAZ KOMORE /

Je li bilo pogreške sustava u slučaju smrti male Nikoll? Iz Ministarstva objasnili što će se dalje događati

Image
STIGAO NALAZ KOMORE /

Je li bilo pogreške sustava u slučaju smrti male Nikoll? Iz Ministarstva objasnili što će se dalje događati

''Tko je pogriješio ako gledamo Komora ili Ministarstvo ja ne mogu komentirati. Ono što mogu, moram i hoću, je stati iza nalaza koje je donijelo ministarstvo'', rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prema važećim propisima postojala je mogućnost da dijete ostane u udomiteljskoj obitelji'', kazala je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Postoje li elementi odgovornosti sada je na DORH-u. Ipak smrt male Nikoll već sada je nešto pokrenula. Predstavljen je Akcijski plan po kojem će se u iduća tri mjeseca zaposliti 200 stručnih radnika.

''Više od 500 stručnjaka je potrebno kako bi zanovili sustav, nakon ovih 200 nastavit ćemo kontinuirano popunjavanje'', kazao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je inače na burzi rada tek 152 nezaposlenih socijalnih radnika. Umjesto centara za socijalnu skrb sada će se osnovati Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu, središnji i 118 županijskih i područnih ureda.

Ponovno se izdvajaju Obiteljski centri, osnovat će se Akademija za cjeloživotno obrazovanje stručnjaka, donijet će se novi zakon o socijalnoj skrbi, osnovati Povjerenstvo za odlučivanje o pritužbama građana. Povećat će se broj nadzora od prošlogodišnjih 400tinjak, na više od 1000. Iz Komore socijalnih radnika poručuju da je ministar pokazao što o njima misli kad ih nije ni pozvao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi želimo sudjelovati kad se zakon donosi ne kroz javno savjetovanje'', rekao je Mato Zovkić iz Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi.

Udomitelji zadovoljni, što su dogovorili s ministrom su dobili - smanjit će se uvjeti za udomitelje, povećati njihov broj za 10 posto, te povećati naknadu.

''Dogovorili smo se da ćemo zajedničkim snagama senzibilizirati javnost kako postati udomitelj i zašto'', kazala je Dubravka Čordašev iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene će biti i u pravosuđu - osnovat će se 15 obiteljskih odjela na sudovima, te takozvani očevidnik koji će biti dostupan centrima.

''Da se kroz ovaj očevidnik evidentiraju svi kazneni postupci u obiteljskom nasilju i sve sudske odluke kao i izrečene mjere u tim postupcima'', izjavio je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Cilj je izbjeći novi slučaj Nikoll, a ne promjena ploča na centrima, kako kažu neki socijalni radnici, jer sada je tvrde njihov posao kao ruski rulet, nije pitanje hoće li nego kada se nešto dogoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo