SMRAD TJERA TURISTE: / 'Osjeti se po izmetu i trulom mesu, bojala sam se naručiti hranu u lokalnim restoranima'

Image
Foto: Google Maps

'Ono što sam zatekla bilo je užasavajuće, ali još odvratnije bilo mi je saznanje da ni susjedi ni lokalne vlasti ne poduzimaju ništa'

2.8.2019.
20:13
Google Maps
VOYO logo

Tijekom ovogodišnjih ljetnih mjeseci moglo se čuti turiste kako se žale na različite stvari na Jadranu. Buka, visoke cijene, građevinski radovi - sve su to razlozi vapaja turista kojima upravo nabrojeno narušava godišnji odmor, no rijetko kada se može čuti da se netko žali na smrad. Nesnosni smrad u blizini turističkih objekata je rijetkost, međutim trenutno se odvija u Istri.

Kako piše Glas Istre, nedavno se jedna turistica redakciji obratila, ali i lokalnoj samoupravi, državnoj inspekciji pa čak i međunarodnim udrugama te Europskoj komisiji. Naime, žena se žalila na nesnosan smrad koji remeti njezin odmor u jednoj vili u Kašteliru. U svojoj poruci molila je za anonimnost pa je navela kako se svake noći duž ulice u kojoj obitava, širi smrad, odnosno vonj po izmetu i trulom mesu. Zbog toga mora držati zatvorene prozore, što je za vrijeme sparina i ljeta općenito vrlo neugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TURIZAM NA HRVATSKI: /

U srcu sezone plaćaju za nesnosnu buku i odvratan smrad iz kemijskih WC-a na +35ºC?! No, problemi tek stižu...

Image
TURIZAM NA HRVATSKI: /

U srcu sezone plaćaju za nesnosnu buku i odvratan smrad iz kemijskih WC-a na +35ºC?! No, problemi tek stižu...

Sama istražila izvor smrada pa se šokirala

Turistica komentira da nije riječ o stajskom vonju tipičnom za seoske sredine, već je riječ o ekstreman smrad koji "štipa" i "grize". Prepričava da se jedne večeri uputila uz ulicu slijedeći trag smrada kako bi otkrila njegov izvor.

Image
Foto: Google Maps
Image
Foto: Google Maps

Ilustracija

"Ono što sam zatekla bilo je užasavajuće, ali još odvratnije bilo mi je saznanje da ni susjedi ni lokalne vlasti ne poduzimaju ništa, zbog čega sam se i odlučila napisati ovu poruku", napisala je turistica. Navodi kako je vidjela psa zatvorenog u kavezu koji pati od žeđi i vrućine. To je provjerila i više puta tijekom dana i niti jednom nije zatekla psa van kaveza. Druge životinje, kaže, nije mogla vidjeti jer nije željela ulaziti u privatan posjed, ali sudeći po nesnosnom smradu kojeg je osjetila pretpostavlja da su i druge životinje na tom imanju smještene u neprimjerene uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega viđenog, turistica kaže da se plašila naručivati meso u lokalnim restoranima jer vjeruje da nije proizvedeno na zdravstveno siguran način po EU propisima.

'Tko jede meso tog neodgovornog farmera izraže se zdravstvenom riziku'

Na kraju svoje poruke, konstatirala je da su ovakve pojave škodne za lokalni turizam jer gosti ne mogu boraviti vani nego moraju biti zatvorenih prozora u zagušljivoj kući. Smatra da se svatko tko jede meso tog "neodgovornog farmera" izlaže zdravstvenom riziku kao i da se na tom imanju krše osnovne europske odredbe o dobrobiti životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu što je vidjela i osjetila izvijestit će lokalnu vlasti i tijela EU-a za zaštitu okoliša kao i udruge za zaštitu prava životinja. K tome, turistica navješćuje da će angažirati odvjetnike da istraže cijeli slučaj i da će otići iz destinacije ako se problem ne krene rješavati i potražiti smještaj bliže moru gdje će se osjećati sigurnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo