NEHUMANI UVJETI KOD BENKOVCA / Izgradio ilegalno kontejnersko naselje pored tvornice i ondje smjestio svoje radnike: 'Okružuju ih otpad i smrad ribe'

Image
Foto: Google Maps

Vlasnik parcele na kojoj se nalazi ilegalno kontejnersko naselje je, prema izvatku iz zemljišnih knjiga, tvrtka Žuvela d.o.o. koja se na navedeni teren upisala u rujnu 2022. godine, a kupoprodajni ugovor potpisala je s prijašnjim vlasnikom 2021. godine

9.2.2023.
13:48
Google Maps
VOYO logo

Strani radnici koji imaju dozvolu za rad u pogonu za preradu ribe Žuvela d.o.o smješteni su u ilegalnom kontejnerskom naselju u poslovno-industrijskoj zoni Šopot pored Benkovca, tik pored tvornice u kojoj su zaposleni, javlja Faktograf koji je detaljno istražio ovaj slučaj.

Osim zaposlenika, u 25 mobilnih kućica koje se nalaze blizu odlagališta otpada i energane, smještena su i djeca koja su se rodila za vrijeme njihova rada i boravka u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit Faktografa, MUP je odgovorio da u u pogonu za preradu ribe Žuvela d.o.o. radi 78 stranih državljana. Radnici koje su novinari zatekli na licu mjesta, kazali su da je u jednoj kućici u prosjeku smješteno troje do četvero radnika.

Kako je moguće da radnici žive u poslovno-industrijskoj zoni koja nije stambena te koju okružuju otpad i smrad ribe iz tvornice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavno pravo na dom

Zemljište, na kojem su kuće sagrađene, promijenilo je vlasništvo te je s novim vlasnikom dogovoreno njihovo uklanjanje u što kraćem roku. Međutim, u Gradu Benkovcu kažu kako je komunalno redarstvo u više navrata izdavalo upozorenja zbog postavljenih montažnih kućica, ali i da su one postale 'ustavom zajamčeno pravo na dom'. Odnosno, uklanjanje kućica moglo bi dovesti do povrede osobnih prava.

Vlasnik parcele na kojoj se nalazi ilegalno kontejnersko naselje je, prema izvatku iz zemljišnih knjiga, tvrtka Žuvela d.o.o. koja se na navedeni teren upisala u rujnu 2022. godine, a kupoprodajni ugovor potpisala je s prijašnjim vlasnikom 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada Benkovca kazali su da su pokušali stupiti u kontakt s prethodnim vlasnikom, fizičkom osobom te da je do promjene vlasništva u zemljišnim knjigama došlo u studenom 2022. godine. Na pitanje novinara, kada su točno postavljene mobilne kućice, iz grada još nisu odgovorili, a iz njihovog prvog odgovora moglo bi se zaključiti da je kućice postavio prijašnji vlasnik.

Međutim, u razgovoru s mještanima Šopota, novinari doznaju da je naselje postavila tvrtka Žuvela upravo tijekom 2022. godine. Iz Žuvela d.o.o. na novinarski upit o primjerenosti smještaja radnika pored tvornice i odlagališta otpada još nije pristigao odgovor, dok iz Ministarstva rada kažu da Zakon o radu ne propisuje obvezu poslodavca da preuzme brigu o smještaju radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ako je poslodavac preuzeo obvezu smještaja i prehrane radnika, pri izvršenju te obveze mora voditi računa o zaštiti života, zdravlja i ćudoređa te vjeroispovijesti radnika", navode u ministarstvu.

Zabranjen rad pogona u BiH

Žuvela d.o.o obiteljska je tvrtka s Hvara koja je osnovana 1992. godine, a osnovna joj je djelatnost otkup i prodaja svježe bijele ribe. Unazad 15 godina, Žuvele su se proširile na Bosnu i Hercegovinu gdje u Stocu od 2007. imaju pogon za preradu i proizvodnju plave ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle godine bosansko-hercegovački mediji izvještavali su o ekološkoj katastrofi zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz Žuvelinog pogona slijevale u kanjon rijeke Radimilje, a mještani tog kraja upozoravali su i na nesnosan smrad koji se širi iz pogona. Objektu za preradu i konzerviranje ribe zabranjen je rad dok ne pribavi dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar. Vlasnik je nakon toga uložio žalbu međutim, Federalno ministarstvo poljoprivrede odbilo ju je kao neutemeljenu.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo