marić na sjednici predstavio plan / Smjernice novog proračuna: osigurano 100 milijuna kuna za bebe, plaće i mirovine se neće smanjivati

'Poticaj za novorođenčad je 100 milijuna kuna, a plaće i mirovine nećemo smanjivati!', poručio je ministar financija Zdravko Marić.

25.2.2016.
10:39
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković se na početku pete sjednice Vlade zahvalio ministrima na vremenu i trudu koji su uložili u dogovore oko proračuna s ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Moja glavna poruka kroz ovaj proces je ta da je važno da se događaju nekakve promjene. Uvijek je lako reći, to je 'status quo', da je teško, ali promjena treba biti 'status quo' i to netko treba uvesti", rekao je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se događaju promjene uvijek je teško i postoji strah, ali ako ljudima razjasnio zašto su te reforme potrebne, da će građani onda shvatiti gdje to sve vodi", dodao je premijer i najavio kako će se sutra sastati s predstavnicima Europske komisije.

Napomenuo je kako ne očekuje previše promjena u ocjeni Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Patrik Macek/PIXSELL)

Marić predstavio smjernice proračuna

Ministar financija Zdravko Marić je zatim predstavio smjernice za izradu državnog proračuna za 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi državnog proračuna za 2016. planirani su na razini od 113 milijardi kuna, a rashodi od 120,4 milijarde kuna, pa bi deficit iznosio oko 7,5 milijardi kuna, odnosno 2,2 posto BDP-a, predviđeno je u Smjernicama za izradu državnog proračuna za ovu godinu, usvojenima u četvrtak na sjednici Vlade. 

Smjernice se temelje na projekciji gospodarskog rasta u ovoj godini za 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovu godinu očekujemo blago ubrzanje gospodarskog rasta na 2 posto, prije svega uslijed doprinosa domaće potražnje", istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, dodavši da su ove projekcije vrlo blizu projekcijama Europske komisije.

"Projekcije su realne. Do sada je bila praksa da se prenapuhuju makroekonomske projekcije, a temeljem toga prihodna strana proračuna. To se nije pokazalo kao dobra strategija", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj se godini očekuje blaga inflacija od 0,1 posto, nakon dvije godine deflacije.

Uz gospodarski rast, Marić ističe da će se pratiti i stopa nezaposlenosti i rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u 2016. godine planira se spustiti ispod 16 posto, a do kraja projiciranog razdoblja ispod 14 posto, naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem tih makroekonomskih projekcija za 2016. ukupni prihodi državnog proračuna planirani su od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi ili 3,5 posto više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015.

Unatoč projiciranom gospodarskom rastu i prihodima, u četiri i pol tjedna ova Vlada se fokusirala na rashodnu stranu proračuna, jer je smatra ključnim instrumentom fiskalne konsolidacije, naveo je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashodi u ovogodišnjem proračunu planiraju se u visini od 120,4 milijarde kuna, što je rast za 2,4 milijarde kuna u odnosu na preliminarno izvršenje prošlogodišnjeg proračuna.

Tako bi proračunski deficit iznosio 7,5 milijardi kuna, ili 2,2 posto projiciranog BDP-a. Deficit opće države za ovu godinu iznosio bi, pak, 9,2 milijarde kuna, ili 2,7 posto BDP-a. Po Eurostatovoj metodologiji ESA 2010 deficit opće države trebao bi biti oko 3 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mirovine i plaće se neće smanjivati'

Ministar Marić je rekao kako je za poticaje za novorođenčad osigurano 100 milijuna kuna. Napomenuo je i kako su osigurana puna sredstva za plaće i mirovine te da se one neće smanjivati. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo