ŠIRENJE BIZNISA / Smatraju ih nelegalnima, a oni šire posao: Uber će u Hrvatskoj napraviti svjetsku ekskluzivu svojom novom uslugom

Dok Ministarstvo prometa Uber smatra nelegalnim, a taksisti prosvjeduju, Uber se s ceste proširuje na more. Već ovog ljeta najavljuju uslugu UberBoat

14.3.2017.
18:45
VOYO logo

Od Splita do Hvara Uberom za 40 eura po osobi. Ideja koja će postati stvarnost već ovog ljeta, na cijelom Jadranu. Kao jedina u svijetu s uslugom UberBoat - Hrvatska će im biti svojevrsni pilot projekt.

"Vrlo je zanimljiva i zbog lokalnog stanovništva, ali i zbog turizma, nama je plan proširiti se na cijelu Hrvatsku i uvesti neke nove proizvode. Ovo ljeto već ćemo krenuti s uslugom Uber boat - prijevoz gliserima na zahtjev", rekao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za JI Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok planiraju širenje na more, njihovih je partnera sve više na cesti. S Uberom radi i Ivan Princip. Bivši taksist, a sada jedan od najbolje ocijenjenih vozača koji tvrdi da se radom u Uberu može zaraditi normalna prosječna plaća.

Uber u Hrvatskoj raste kao gotovo ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu, otkriva nam generalni menadžer za srednju i istočnu Europu Rob Khazzam. "Odaziv u Hrvatskoj je nevjerojatan. To se očituje u brojci od čak 100 tisuća registriranih aktivnih korisnika i oko 1500 partnera koji koriste platformu da zarade za život. Tako da je na pitanje - treba li usluga postojati - već dan odgovor, a taj odgovor nije dao Uber", tvrdi Khazzam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u cijeloj priči postoji i jedan prilično veliki problem. Način na koji Uber posluju u Hrvatskoj, za Vladu je kršenje Zakona. "Ministarstvo je zauzelo stav da takva vozila i vozači ne poštuju Zakon o prijevozu putnika u cestovnom prometu i time su okarakterizirani nelegalnima u obavljanju prijevoza putnika", navodi se u priopćenju Ministarstva prometa.

Zbog vožnje bez licenci - Uberu je izrečeno gotovo 2 milijuna i 900 tisuća kuna prekršajnih kazni. A zbog njih se priprema promjena Zakona. Posljednji put, zagrebački taksisti su protiv Ubera - prosvjedovali prije četiri dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muči ih, tvrde, što rade posao taksista, pritom ne ispunjavaju uvjete uz objašnjenje da je riječ o iznajmljivanju vozila s vozačem. "Radi se o tome da Uber traži jeftinu radnu snagu, traži roblje, on svojih 25 posto uzme kako god okreneš", smatra Krunoslav Krznarić, potpredsjednik Udruge nezavisnih taksista grada Zagreba. 

U Eko Taksiju smatraju nepravednom situaciju u kojoj zbog nedovoljno licenci oni ne mogu širiti posao, a Uber može. "Gledam na situaciju da bi institucije države morale poduzeti opdređene korake da svi poslujemo pod jednakim uvjetima", tvrdi Vjekoslav Marijanović iz Eko Taksija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ubera poručuju da i sami nestrpljivo iščekuju da se djelatnost vozača partnera regulira. Istodobno, nezaustavljivo šire poslovanje i poručuju ostajemo ovdje još dugo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo