čik pauza na poslu / Smanjuje li pušenje produktivnost? Provjerili smo jesu li nepušači bolji radnici od pušača

Jesu li nepušači bolji radnici od pušača? Dok prvi smatraju da jesu, drugi tvrde - pauze za cigaretu povećavaju produktivnost. Amerikanci su već izračunali koliko ih svaki radnik pušač stoji, a mi smo provjerili kakvo je stanje u Hrvatskoj u kojoj puši svaka treća osoba

9.12.2015.
19:13
VOYO logo

Bez ikakvih problema 92 posto pušača u Hrvatskoj u posljednjem je istraživanju potvrdilo da puše na poslu. Najviše ispred zgrade, u prosjeku pet cigareta na dan. Polovica za to potroši 15 minuta, trećina pola sata, ostali i više. 

Kolege nepušači prema istom istraživanju, njih čak 8 od 10, smatra da pušači previše vremena troše na pauzama. Smeta ih i što pasivno puše s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUŠAČKE NAVIKE /

Pušač poslodavca stoji 35.000 kuna više od nepušača: Hrvati na 'čik' pauzu troše 15 minuta radnog vremena

Image
PUŠAČKE NAVIKE /

Pušač poslodavca stoji 35.000 kuna više od nepušača: Hrvati na 'čik' pauzu troše 15 minuta radnog vremena

U udruzi poslodavaca tvrde da je pušenje za radnog vremena uređeno internim aktima poslodavca, ali proces rada ne smije trpiti!

"Nitko nam se nije žalio od naših članova za pušenje, za korištenje te posebne stanke koju koriste pušači, jer sve je to već uklopljenu u postojeću pauzu od 30 minuta", rekao je Ivan Sarić, pravni savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da to baš i nije tako, uvjerili smo se sami. U manje od pola sata 15-ak osoba zamolilo nas je da ih NE snimamo, jer im šefovi ne znaju da su na pauzi. 

Ranije istraživanje sveučilišta u Ohiju pokazalo je da pauze za pušenje kroz smanjenu produktivnost poslodavce stoje čak 3000 dolara na godinu. No, stručnjaci tvrde - tu i je druga strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko puši, onda on, ako mu zabranimo da zapali cigaretu tokom radnog vremena, može postati nervozan, može biti napet, pa je možda i isplativije da on potroši tri puta po 5 minuta nego da bude nervozan i pod stresom", objasnila je psihologinja Majda Rijavec.

Tko onda bolje radi - pušači ili nepušači - ne može se reći. Jedino u čemu se gotovo svi slažu da bi bilo najbolje ne pušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo