SLUŽBENI DOKUMENT POTVRDIO NESLUŽBENE INFORMACIJE: / Uprava Uljanika nenamjenski je potrošila 855 milijuna kuna

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

"S obzirom na to da gradnja sedam ugovorenih brodova nije niti počela, iz navedenog proizlazi da sredstva u iznosu 1.069,949.533 kune, za koja su izdana državna jamstva u ukupnom iznosu od 855,959.

25.10.2018.
11:02
Duško Marušić / PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Izvješće o očekivanim fiskalnim učincima po aktivnim državnim jamstvima odobrenim društvima Uljanik Grupe. A u donesenom zaključku o tome Vlada je i službeno potvrdila ono što se dugo vremena tek neslužbeno spominjalo: da su krediti koje je dobivala Uljanik Grupa nenamjenski trošeni.

“S obzirom na to da gradnja sedam ugovorenih brodova nije niti počela, iz navedenog proizlazi da sredstva u iznosu 1.069,949.533 kune, za koja su izdana državna jamstva u ukupnom iznosu od 855,959.626 kuna, nisu utrošena za gradnju tih brodova”, najvažnija je rečenica iz spomenutog zaključka Vlade, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKONOMSKI ANALITIČAR O ULJANIKU: /

'Javni dug mogao bi se povećati, brodogradilišta su 20 godina prespavala'

Image
EKONOMSKI ANALITIČAR O ULJANIKU: /

'Javni dug mogao bi se povećati, brodogradilišta su 20 godina prespavala'

Premijer najavio ulazak DORH-a u Uljanik, a DORH je već tamo

Po svemu sudeći, to znači da su krediti trošeni nenamjenski, vjerojatno za financiranje gradnje drugih brodova koji su kasnili s isporukom. A to je vjerojatno i jedan od razloga zbog kojeg se u zaključku Vlade navodi da se "utvrđuje obveza dostave Izvješća iz točke 1. ovog Zaključka Državnom odvjetništvu RH radi provjere i pravne analize ugovora o gradnji brodova između Uljanik Grupe i naručitelja i s tim u vezi odobrenim jamstvima, te radi poduzimanja daljnjih potrebnih radnji i aktivnosti s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa RH".

Još se ističe da se “zadužuje Ministarstvo financija poduzeti sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe, a kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva, provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te tako pokušati, koliko je to moguće, najbolje zaštititi interese RH", kazao je premijer Andrej Plenković.

No, Jutarnji list piše kako je, prema dosadašnjim informacijama, DORH proljetos već "ušao" u Uljanik d.d. na temelju anonimne prijave, što znači da bi veći dio istrage već trebao biti dovršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalna opasnost za likvidnost državnog proračuna

Ministar financija Zdravko Marić na jučerašnjoj je sjednici kazao da je u razdoblju od 2010. godine do rujna ove godine za zaduženje Uljanik Grupe, a radi financiranja novogradnji i za tekuću likvidnost, u korist poslovnih banaka izdano državnih jamstava u visini od 7.550,858.549 kuna. Pritom je 2.048,002.685 kuna od ukupnog iznosa jamstava iskorišteno za gradnju devet novogradnji koje su isporučene te su državna jamstva vraćena Ministarstvu financija i stavljena izvan snage.

"Trenutačno stanje aktivnih jamstava iznosi 4.292,105.949 kuna, budući da iznos od 1.210,749.915 kuna nije iskorišten", izvijestio je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj iznos ne uključuje naknade za raskid ugovora, neplaćene naknade po jamstvima i kreditima, kamate, a za koje država također jamči u istom postotku, kao i za jamstvo glavnice. Do kraja 2018. godine očekuju se minimalna plaćanja u iznosu od 2.348,764.633 kune, uvećano za kamate i naknade, a navedeni iznos mogao bi, prema riječima ministra Marića, biti dodatno uvećan u slučaju daljnjih otkazivanja brodova.

Negativni fiskalni učinci koji će nastati zbog aktiviranja državnih jamstava mogli bi značajno utjecati na likvidnost državnog proračuna u smislu potrebe osiguranja dodatnih sredstava - naglasio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da kupac otkaže narudžbu jaružala koje je u visokoj fazi izgradnje, plaćanje po jamstvu iznosilo bi dodatnih 922,899.169 kuna. Uz to, piše Jutarnji list, banke su najavile potencijalna otkazivanja još nedospjelih kredita, ali su brodovi za koje je kredit izdan otkazani, pa postoji mogućnost poziva na plaćanje istih u ukupnom iznosu glavnice od 237,096.768 kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo