SLUČAJ DJEVOJČICE MADINE: / Europski je sud naredio MUP-u da obitelj stradale curice smjesti u humanije uvjete

Image
6.4.2018.
16:47
VOYO logo

Centar za mirovne studije (CMS) izvijestio je u petak da je Europski sud za ljudska prava žurno dostavio odvjetnici obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže MUP-u da njezinu obitelj odmah smjesti u okruženje u kojem neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Sud uvjeren da Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan

Sud je u svojoj odluci također naglasio kako je uvjeren da Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja im je sud uputio. Zbog moguće povrede čl. 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europski sud je tu mjeru izdao na rok od tri tjedna te je od MUP-a i odvjetnice Madinine obitelji zatražio dodatne informacije, priopćio je CMS. Ta privremena mjera, objašnjava CMS, podrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica je u zahtjevu za određivanje privremene mjere protiv Hrvatske navela da je Tranzitno prihvatni centar za strance u Tovarniku ustanova zatvorskog i zatvorenog tipa i da se Madinina obitelj s jedanaestoro djece tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost. „Takva žurna odluka jasan je pokazatelj kako i sam sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine, na koje već mjesecima upozoravaju domaće i međunarodne organizacije civilnog društva, pučka pravobraniteljica te domaći i međunarodni mediji“, kaže CMS.

Obitelj smještena u detenciju već 17 dana

Ta je udruga pozvala MUP da već danas ispuni odluku suda i omogući obitelji stradale Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa gdje će kao tražitelji azila moći u slobodi čekati da se razriješi njihov status i dobiti svu nužnu pomoć i psihološku podršku. Podsjeća da je obitelj smještena u 'detenciju' već dugih 17 dana, otkad je zatražila azil u Hrvatskoj. CMS je pozvao MUP da i druge obitelji koje su smještene u detenciji puste na slobodu te da nakon odluke Europskog suda za ljudska prava revidira svoje postupanje prema izbjeglicama i uskladi ih sa svim standardima zaštite ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je prije par dana, reagirajući na medijske prozivke da je obitelj Madine lišena slobode, uključujući njezinu braću i sestre, naveo da Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti propisuje situacije kada se tražiteljima međunarodne zaštite može ograničiti kretanje smještajem u prihvatni centar za strance. Ta mjera primjenjuje se isključivo kada su individualnom procjenom utvrdi da je nužna, kažu u MUP-u.

Image
ISKAZ STROJOVOĐE POTVRĐUJE OPTUŽBE PROTIV MUP-a: /

Malena Madina hodala je prugom po noći kad je na nju naletio vlak

Image
ISKAZ STROJOVOĐE POTVRĐUJE OPTUŽBE PROTIV MUP-a: /

Malena Madina hodala je prugom po noći kad je na nju naletio vlak

MUP: 'Postupak međunarodne zaštite se provodi prioritetno'

Naveli su tada također da je za jedan broj osoba koje su tražile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj u ožujku ove godine, a koje nemaju nikakve isprave o identitetu, trenutno na snazi rješenje o ograničenju kretanja u Tranzitno-prihvatnom centru Tovarnik. Ograničenje kretanja, kažu u MUP-u, ne sprječava provođenje postupka međunarodne zaštite, već upravo suprotno, postupak međunarodne zaštitite se provodi prioritetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za osobe smještene u Tovarniku, MUP također kaže da su dobile rješenja o njihovom zahtjevu za međunarodnu zaštitu te da su iskoristile mogućnost korištenja besplatne pravne pomoći i izabrale odvjetnika s liste pružatelja besplatne pravne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo