u sridu / Slučaj Agrokor samo je potvrdio ono što se već dulje zna: SDP je u ozbiljnim problemima

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vremena za promjenu smjera, na njihovu sreću, još uvijek imaju. Pitanje je jedino da li oni uopće shvaćaju kako plove u pogrešnom smjeru

Ivan Klarić

11.4.2017.
13:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kako god završi priča oko Agrokora, jedna stvar je sada više nego jasna. SDP je u ozbiljnim problemima.

Stranka koja je u dva navrata upravljala Hrvatskom u drami oko Agrokora, treba to jasno reći, ponijela se ispod svake razine. Osim nekih općenitih oporbenih kritika i naslikavanja predsjednika stranke Davora Bernardića s hrvatskim proizvodima, stranka koja građane uvjerava da je i da bi bila bolja opcija od HDZ-a i Mosta, ništa nije pokazala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari u SDP-u ne funkcioniraju već dulje vrijeme. To je mnogima jasno još i prije nego li je Hrvatsku ozbiljno zatresla snažna gospodarska kriza jer iz te stranke od dolaska novog vodstva, stižu samo vijesti o unutarstranačkim pobunama, sukobima i svađama. 

Jer kako drugačije objasniti da, dok predsjednik Vlade sa suradnicima pokušava sve da zaštiti dobavljače i djelatnike Agrokora, šef najjače oporbene stranke na društvenim mrežama objavljuje fotografije s kojima, eto, podržava domaće proizvođače koji su se također našli u ozbiljnim problemima zbog sudbine Agrokora. I to je zapravo sve što je radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, SDP nije iznio ni jedan ozbiljan prijedlog kako i na koji način riješiti dramu oko najveće domaće kompanije. Bavili su se tek sitnim oporbenim podmetanjima kojima su nerijetko sami sebe poklapali kao što je to učinio bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić kojeg se nije čulo da kritički govori o Anti Ramljaku kada je isti bio blizak suradnik Radimira Čačića, drugog čovjeka SDP-ove koalicijske Vlade. Tada Hajdaš Dončić nije govorio da je Ramljak dokaz kako je "Borislav Škegro pravi ministar gospodarstva."

S druge strane, podržavali ga ili ne, Andrej Plenković sa svojim suradnicima je ozbiljno radio na rješavanju krize. Je li rješenje najbolje i hoće li na kraju taj proces biti uspješan ili ne, saznat ćemo vrlo skoro. Ali je barem preuzeo odgovornost. I ponudio kakav-takav plan. O kojem će uvelike ovisiti rezultat HDZ-a i na lokalnim, i na parlamentarnim izborima. Ali i daljnja premijerska i politička karijera prvog čovjeka HDZ-a i Vlade. Dakle, Plenković je preuzeo ogromnu odgovornost i rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što su u SDP-u u ovom slučaju propustili učiniti.

U toj stranci se što prije moraju suočiti s očitim problemima i prihvatiti se pravog posla. Tamo je puno kvalitetnih ljudi koji izgleda u raznim unutarstranačkim previranjima nisu uspjeli doći u prvi plan pa zato već danima javnost, kada je SDP i njegov stav o Agrokoru u pitanju, samo priča o kupusu i čokoladi koje promovira Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranci koja tvrdi da je bolja od konkurencije i koja ponovno želi doći na vlast, to nikako ne smije biti jedini put. Ne kada su tako ozbiljne stvari u pitanju. A sudbina Agrokora to svakako jest.

Vremena za promjenu smjera imaju. Pitanje je jedino da li oni uopće shvaćaju kako plove u pogrešnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču