Slovenski zaštitari ilegalno prevozili novac za banke

Ministarstvo unutarnjih poslova više od godinu dana je toleriralo nezakonit dovoz i izvoz novca u Hrvatsku za neke inozemne, ali i domaće banke.

7.11.2011.
11:43
VOYO logo

Međunarodna zaštitarska kompanija Loomis, točnije njene filijale u Sloveniji i Austriji, prevozile su novac Hrvatskoj poštanskoj banci i Zagrebačkoj banci, ali bez odobrenja za rad u Hrvatskoj. Štoviše, kompanija nije zadovoljila ni ostale zakonske zahtjeve za novčarske pošiljke.

Odvijalo se to sve do nedavno kada su inspektori Ministarstva unutarnjih poslova nadležni za nadzor zaštitarstva reagirali na upozorenja novinara Novog lista. No, tvrtka Loomis, prema informacijama iz drugih zaštitarskih tvrtki u Lijepoj našoj posluje već godinama. Posljednje tri godine poslovanje nije uskladila sa Zakonom o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem, niti s Pravilnikom o uvjetima i načinu provedbe tjelesne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatake pokrivala AKD zaštita

Kako bi nadomjestila elektrokemijsku zaštitu koju nije imala u svojim vozilima, Loomis je u Hrvatskoj angažirala AKD zaštitu da im pruža pratnju nakon prelaska granice. No, pravilima to nije propisano, već svaka tvrtka koja se time bavi mora koristiti sigurnosne kovčege s elektrokemijskom zaštitom. Uz to zaposlenici Loomisa nisu nosili ni pancirne košulje.

MUP je navodno nekoliko puta upozoravao tvrtku, a potom je krajem listopada na hrvatsko-slovenskoj granici "uhvatio" trojicu zaštitara Loomisa te ih prijavio zbog kršenja Zakona o privatnoj zaštiti. Na sudu u Krapini, trojac, inače sa slovenskim državljanstvom, kažnjen je novčano i to svaki s 1.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka banka, te Hrvatska poštanska banka tvrde kako nisu imale nikakav ugovoren odnos s tvrtkom Loomis. Tvrde kako su tvrtku angažirale inozemne banke u Austriji i Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo